“Mirovna regija Alpe-Jadran”


Avtor: U.S. Datum: 2177 dni nazaj.


„Mir in sožitje se ne zgodita sama od sebe“, zato so potrebni zaupanje, medsebojno spoštovanje in dialog tudi o spornih vprašanjih, so ob predstavitvi brošure „Mirovna regija Alpe-Jadran“ poudarili predstavniki Avstrijsko-slovenske koordinacije za čezmejni dialog.

Slika je simbolična.

„Vsaka stran imela svoje spominjanje“

Desetletja je na Koroškem glede tolmačenja zgodovine v preteklem stoletju zijala vrzel. Vsaka stran je imela svojo resnico, svoje storilce in svoje žrtve. Politične stranke so narodnostni konflikt izkoriščale za pridobivanje političnega drobiža. Določila 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) so ostala večinoma neizpolnjena.

Avstrijsko-slovenska koordinacija za čezmejni dialog

Leta 2006 se je rodila konsenzna skupina, ki se je zavezala dialogu in medsebojnemu spoštovanju. Iz te konsenzne skupine je nastala Avstrijsko-slovenska koordinacija za čezmejni dialog, pri kateri sodeljujeta tudi oba Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru.

Brošura s prvimi izsledki

Ob sodelovanju znanstvenikov so se srečavali pri dialoških omizjih v Celovcu, Ljubljani, Mariboru in v Gradcu s ciljem, da se v prostoru Alpe-Jadran utrdi regija miru. V ponedeljek so proponenti, med njimi predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm, na tiskovni konferenci v Celovcu predstavili brošuro s prvimi izsledki.

SVSD / več na http://volksgruppen.orf.at/slovenci/stories/2911314/


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo