Mlada grla zapela na Pesmi mladih


Avtor: U.S. Datum: 2212 dni nazaj.


Revija otroških in mladinskih zborov v organizaciji Zveze cerkvenih pevskih zborov je že dolgoletna, široko zasnovana zborovska pobuda, ki razpira raznoliko in pestro paleto otroškega in mladinskega petja na Tržaškem ter kaže na razvojne sposobnosti pa tudi na različen pristop do otroškega zborovskega petja. Na letošnji reviji se je zvrstilo 22 zborov, ki so s svojim nastopom dokazali, da je petje še vedno dejavnik, ki nedvomno oblikuje osebnost otroka od zgodnjih let pa do odraslosti.

Foto: Primorski dnevnik

Jasno je, da se zbori med seboj razlikujejo, tako po programih pesmi in po konceptu zastavljenih ciljev, kot tudi po vloženem trudu v rast pevske kulture. Ker se na revijo odzovejo številni zbori, bodisi iz predšolskega in šolskega obdobja kot tudi društveni zbori, se organizatorji trudijo, da se ta pevski maraton odvija v dveh etapah z dvema ločenima koncertoma nastopajočih pevcev.

Letošnje pevsko srečanje je bilo v Športnem središču v Bazovici preteklo soboto in nedeljo. Na sobotnem delu programa je napovedovala Urška Šinigoj, povezovalna nit nedeljskega nastopa otrok pa je bila zaupana Mateju Kosu. Sobotni spored so oblikovali malčki otroških vrtcev iz Barkovelj, Doline in s Cola, šolski zbori iz Bazovice in s Cola, srednješolski zbor iz Doline, ob njih pa še društveni zbori Glasbena kambrca iz Barkovelj, Mini Venturini od Domja, zbor Krasje iz Trebč, otroški zbor Z ul'ce iz Mačkolj, otroški zbor Fran Venturini od Domja ter DePZ Igo Gruden iz Nabrežine.

Tudi na nedeljskem srečanju je najprej odmevala pesem otrok iz vrtca v Bazovici, sledili so osnovnošolski zbori iz Nabrežine, Trebč, Šempolaja, Devina ter društveni zbori Vigred iz Šempolaja, OPZ Pet pedi iz Nabrežine, Ladjica iz Devina, DePZ Vesela pomlad z Opčin ter MlPS Igo Gruden iz Nabrežine.

Ker je otroška in mladinska pevska literatura izredno pestra in bogata, so to raznolikost nedvomno upoštevali tudi zborovodje, ki so izbrali pesmi primerne zmogljivosti posameznega zborovskega sestava. Tako so v tem širokem razponu izbranih pesmi zazvenele priredbe ljudskih napevov kot tudi pesmi Bitenca, Mihelčiča, Kuharja, Habeta pa še skladbe mlajših skladateljev, kot so Patrick Quaggiato ali pa Andreja Tomažič Hrvatin. Nekateri zbori so svoj nastop obogatili s klavirsko spremljavo, z Orffovimi glasbili, mačkoljanski otroci so presenetili s posebnostjo zvočnih cevi, izrazito zvočnost so prikazali srednješolci iz Doline, saj je njihova zborovodkinja Aleksandra Pertot z občutljivostjo vključila v izvedbo pesmi instrumentalno spremljavo samih dijakov, v Čopijevo pesem pa še domiselno koreografsko zasnovo. Zelo ustvarjalno in živahno so nastopali malčki iz vrtcev, ki so s svojo zvedavostjo in razigranostjo pritegnili pozornost poslušalcev. S posebno suverenostjo so obogatili svoj pevski nastop posamezni solisti OPZ Mini Venturini in Fran Venturini, spodbudno pa je tudi, da so se nekateri zborovodje odločili za nastop a cappella, kar nedvomno kaže na vokalno rast zborovskega sestava. Tako je na sobotnem koncertu DePZ Igo Gruden pod vodstvom Mirka Ferlana dokazal, da obvlada pevsko tehniko, odlikuje pa ga tudi čut za estetsko dojemanje pevske umetnosti.

Nedeljski spored se je začel z malčki otroškega vrtca iz Bazovice, ki so s pihalom kazoo ter s pozavno popestrili svoj nastop, šolski zbori iz Nabrežine, Devina in Šempolaja, ki jih vodi Barbara Corbatto, pa so prepričljivo izvedbo svojih pesmi podprli s klavirsko spremljavo. Prav tako so svoj nastop obogatili s klavirsko spremljavo otroci OPZ Ladjica iz Devina kot tudi otroci COŠ Pinko Tomažič, ki pa so ljudsko pesem Pleši, pleši črni kos opremili še z Orffovimi glasbili. OPZ Vigred, ki je v svoj program vključil 3 pesmi Iga Grudna v priredbi Aljoše Sakside, se je s svojim nastopom poklonil domačemu pesniku ob 70-letnici njegove smrti. V zaključnem delu letošnjega zborovskega maratona pa sta nastopila še dva zbora, in sicer DePZ Vesela pomlad z Opčin pod vodstvom Andreje Štucin Cergol, ki je v svojem izboru ljudskih pesmi dokazal tehnično dovršenost in muzikaličnost v posameznih izvedbah, nadebudne pevke MlPS Igo Gruden ter OPZ Pet pedi pod vodstvom Mirka Ferlana pa je na klavir spremljala Martina Salateo.

Izjemnemu pevskemu maratonu je letos sledila komisija v sestavi glasbene pedagoginje Katje Gruber, zborovodkinj Damijane Čevdek Jug in Zdenke Križmančič, ki je zaznala napredovanje in rast posameznih zborov ter ugotovila, da so šolski zbori segli v pevsko dejavnost z vidno resnostjo in zavzetostjo, dolgoletni zborovodje pa svoje dolgoletne izkušnje nadgrajujejo z doslednim usmerjanjem v vokalno tehniko. Le tovrsten pristop do pevske kulture lahko vzbuja v otroku veselje, omogoča mu doživljanje pevskih vsebin in obenem razvija v njem občutljivost do umetniških dejavnosti. Žirija bo tudi izbrala zbor, ki se bo junija lahko udeležil deželnega gala koncerta otroških zborov Primavera di voci, ki ga prireja deželna zborovska zveza Usci. (mc)

SVSD / www.primorski.eu


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo