Mladi mariborski pianist Nejc Kamplet zmagal na tekmovanju v Nemčiji


Avtor: slovenci Datum: 2813 dni nazaj.


Düsseldorf - Mladi mariborski pianist Nejc Kamplet je zmagal na mednarodnem klavirskem tekmovanju Euregio, ki je minuli konec tedna potekalo v Geilenkirchnu v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija. Gre za eno od številnih tekmovanj pod patronatom fundacije Alink Argerich, ki jo je ustanovila slavna argentinska pianistka Martha Argerich.

Foto: Hina/STA

Foto: Hina/STA

Tekmovanje je namenjeno pianistom, starim od 18 do 32 let. Prijavljenih je bilo 75 mladih glasbenikov z vsega sveta, 19-letni Kamplet pa se je v finalu pomeril s še petimi pianisti. Žirijo, ki so jo sestavljali pianisti iz Kitajske, Nemčije, Španije, Italije, Srbije in Rusije, je prepričal z interpretacijo skladb Chopina, Liszta, Haydna in Rahmaninova, je sporočila klavirska pedagoginja Majda Jecelj.

Kamplet se klavirja uči od svojega petega leta, trenutno pa študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Sodeloval je na več glasbenih festivalih po Sloveniji in večkrat solistično nastopil z orkestrom. Letos bo z recitali nastopil na Slovaškem, Hrvaškem, Češkem, v Avstriji, Nemčiji in na Poljskem.

Doslej je prejel nagrade na sedmih mednarodnih tekmovanjih. Leta 2013 je dobil zlato plaketo in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja na nacionalnem tekmovanju Temsig. Istega leta je dobil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju T. Holmar v italijanskem Malborghettu.

Februarja lani je dobil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Grand prize Virtuoso v Londonu, aprila pa prvo in posebno nagrado na tekmovanju Jurica Murai v Varaždinu. Oktobra 2015 je zmagal na mednarodnem tekmovanju Forum per tasti v Banski Bystrici na Slovaškem, kjer je dobil tudi dve posebni nagradi - koncert z orkestrom slovaške opere in recital v Slovaški filharmoniji. Junija letos je osvojil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju rimske glasbene akademije, še piše v sporočilu za jasvnost. Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo