Mladi pripadniki evropskih manjšin za medkulturni dialog


Avtor: U.S. Datum: 2477 dni nazaj.


V albanskem obmorskem mestecu Golem se je od 7. do 13. aprila odvijal velikonočni seminar "Gradimo mostove". To je bila druga izmed letošnjih pobud krovne organizacije mladih pripadnikov evropskih manjšin – YEN (Mladina evropskih narodnih skupnosti).

Skupinska fotografija udeležencev seminarja "Gradimo mostove".

Skupinska fotografija udeležencev seminarja "Gradimo mostove".

Prvi seminar z naslovom "Trenirajmo arhitekte" so v februarju v Trstu gostili Mladi v odkrivanju skupnih poti (MOSP - Mladi v odkrivanju skupnih poti), pripadniki slovenske manjšine. Tokrat so se v vlogi organizatorjev preizkusili Vlahi iz Albanije.

Velikonočni seminar med največjimi YEN-ovimi dogodki. Letošnjega se je udeležilo 98 mladih manjšincev iz cele Evrope: Frizijci z Nizozemske in iz Nemčije, Vlahi iz Srbije, Albanije in Makedonije, Nemci iz Rusije in Danske, Gradiščanski Hrvati iz Avstrije in Madžarske, Kašubi s Poljske, Lužiški Srbi iz Nemčije, koroški Slovenci ter Slovenci iz Trsta, Benečije in Reke, Retoromani iz Švice, Krimski Tatari, Južni Tirolci.

YEN si prizadeva, da bi združil različne manjšinske glasove v boju proti stereotipom, predsodkom in vsem vrstam diskriminacije do etničnih in narodnih manjšin. YEN-ova politika temelji na prepričanju, da raznolikost povezuje: na to temo je bil izoblikovan tudi celoten program seminarja. Naslov "Gradimo mostove" se nanaša na idejo, da so lahko manjšine zaradi svoje dvojne stvarnosti most med različnimi kulturami.

Udeleženci so preko interaktivnih delavnic obravnavali področja prava, javnega nastopanja, političnega dialoga, učinkovite komunikacije ter na splošno utrjevali znanja, ki so koristna za delovanje znotraj kakršnekoli organizacije. Med delavnicami so si izmenjevali izkušnje manjšinske problematike ter iskali odgovore na skupna vprašanja. Odkrivali so, da obravnavane težave ne zadevajo le omenjenih manjšin, temveč so prisotne tudi v vseh okoliščinah, kjer prihaja do stika med različnimi kulturami in primanjkuje medkulturnega dialoga. Takih okoliščin je predvsem v Evropi vse več in čuti se potreba po iskanju primernih rešitev. Na tem področju se prav iz manjšinskih stvarnosti lahko črpa marsikateri primer dobre prakse. Obenem so udeleženci med delavnicami izoblikovali resolucijo o ključnih problemih evropske mladine.

Slovenci iz Italije in z Reke na "izmenjevalni tržnici".

Slovenci iz Italije in z Reke na "izmenjevalni tržnici".

Spremljevalni program je omogočal, da so udeleženci bolje spoznali tudi manjšino Vlahov v Albaniji. Vključeval tudi obisk zgodovinskega mesteca Berat, degustacijo albanskih vin in olja ter tematske večere. Najbolj priljubljen izmed teh je "exchange market" (izmenjevalna tržnica), na katerem se vsaka manjšina predstavi s tipičnimi jedmi, pijačami in glasbo.

Kar daje seminarju poseben čar je prav spoznavanje in navezovanje stikov z mladimi z najrazličnejših okolij, ki jih združuje razgledanost, odprtost in želja, da bi tudi sami pripomogli k spremembam za složno sobivanje.

V četrtek, 13. aprila, je potekal YEN-ov občni zbor, na katerem so bili izvoljeni člani novega upravnega odbora; med njimi je tudi tržaška Slovenka Nastja Slavec, članica MOSP-a.

Neža Kravos in Martina Jazbec


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo