Mladi zamejci tokrat “pletli” Mrežo Alpe Jadran v Trstu


Avtor: U.S. Datum: 2123 dni nazaj.


V petek 15. in v soboto, 16.06.2018 je potekal drugi sklop izobraževalnih predavanj za mlade, študente, podjetnike in voditelje pod nazivom »Mreža Alpe Jadran« ali na kratko MAJ. Ciklus predavanj je organiziran s strani Slovenskega deželnega gospodarskega združenja iz Trsta (SDGZ), Slovenske gospodarske zveze iz Celovca (SGZ), Razvojne agencije Slovenska krajina iz Monoštra (RASK) in Društva za razvoj civilne družbe iz Reke (EU-KORAK) ob podpori Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS).

Foto: Mediaspeed

Drugo srečanje je organiziralo SDGZ v Trstu. Udeležilo se ga je 30 mladih zamejcev iz Italije, Hrvaške, Madžarske ter Avstrije. Tokratna tema programa je bila »Vloga znanja in človeškega kapitala«. O vlogi »Znanja skozi zgodovino« je predaval mladi zgodovinar Štefan Čok, nadaljeval pa je inženir Diego Bravar, eden izmed pobudnikov za Trst mesto znanosti ESOF 2020 na temo »Od znanja do inovativnega podjetništva«.

Foto: Mediaspeed

Sledila je diskusija, ki so se je udeležili: Vojko Volk, Generalni konzul RS v Trstu; Tatjana Rojc, senatorka v italijanskem parlamentu ter Igor Gabrovec, svetnik v deželnem svetu Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine.

O potrebah in izzivih podjetnikov v regiji so ob okrogli mizi z udeleženci spregovorili podjetniki: vinogradnica Nataša Černic, naturopatinja Erika Brajnik ter informatika Uroš Grilanc in Mitja Petelin.

Kot primer dobre prakse so si ogledali pospeševalnik Sinhrotron in pršutarno ter vinsko klet podjetja Bajta.

Pojem »Management znanja« je v soboto razjasnil vodja programa prof. dr. Vlado Dimovski, ki je mladim podal nalogo, da so razmislili o tem kako bi s svojimi potenciali oz. znanjem lahko koristili podjetjem, ki so si jih ogledali.

Udeleženci so se razšli z obilico novega znanja, naslednja srečanja pa bodo sledila septembra in oktobra na Reki, v Monoštru in v Ljubljani.

dr.Borut Sardoč, SDGZ


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo