MMC: V ZDA našli dva Prešernova rokopisa


Avtor: slovenci Datum: 2710 dni nazaj.


Ljubljana - Lektor slovenščine Luka Zibelnik je v ZDA naletel na dve doslej neevidentirani različici Prešernovih rokopisov pesmi, ki bosta v sredo na ogled v ljubljanski filozofski fakulteti. Gre za rokopisa pesmi Slovo od mladosti in Dohtar, poroča spletni portal MMC.

koda 5 - 12.00 v organizaciji sindikata Glosa poklon spominu na Franceta Preserna pred njegovim spomenikom; Presernov trg, LJUBLJANA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Zibelnik je rokopisa, na katera je naletel v Clevelandu, z diplomatsko pošto poslal v Ljubljano, da bi strokovnjakinja Jana Kolar opravila spektralno analizo, ki bo potrdila avtentičnost dokumentov, je pojasnil profesor na oddelku za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Miran Hladnik. Rokopisa bodo nato v skladu z željami njunega zadnjega zasebnega lastnika Evgena Favettija vrnili v Slovenski muzej in arhiv v Clevelandu.

Gre za pomembno odkritje, saj so zadnja večja odkritja Prešernovih rokopisov iz 60. let prejšnjega stoletja, je poudaril Hladnik. "Glede na to, kako lepo se novi varianti umeščata med doslej poznanih pet oz. šest besedilnih variant, je dvom v avtentičnost sicer izključen, lepo pa bo septembra v Slavistični reviji prebrati, kako se da z inovativno metodo spektralne analize datirati rokopise 19. stoletje, radiokarbonska analiza je za tako mlade tekste namreč neuporabna," je pojasnil.

Rokopisa bosta predstavljena v sredo ob 15.15 v predavalnici 209 v drugem nadstropju filozofske fakultete.

Slovo od mladosti je ena od najstarejših Prešernovih pesmi - napisal jo je leta 1829 in jo leto kasneje izdal v Kranjski Čbeli. Nakazuje tudi začetek njegovega zrelega pesniškega obdobja, saj v petih kiticah opiše bistvena življenjska spoznanja, še poroča MMC.

Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo