Moja hiša je tvoj dom – počitnice v zidanici Maksa Pleteršnika v Pišecah


Avtor: U.S. Datum: 1935 dni nazaj.


Pišece se nahajajo v okolici Brežic, na prijaznih posavskih gričkih. Naselje je obdano z vinogradi in sadovnjaki, nad njim pa so gozdovi, iz katerih tudi v največji poletni vročini pihlja svež zrak. Med najbolj znanimi Pišečani je bil jezikoslovec Maks Pleteršnik, ki je konec 19. stoletja na svoji domačiji napisal dragocen, še vedno uporaben Slovensko-nemški slovar, njegova rojstna hiša pa je postala kulturni spomenik. Nad Pleteršnikovo domačijo se v zelenju nahaja zidanica, ki je za marsikaterega Slovenca v tujini, zahvaljujoč podjetnim domačinom in podpori Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, postala poletni dom.

Maja in Vlado Đukanović, tudi sama avtorja slovarja, na obisku Pleteršnikove domačije.

Na pobudo Rut Zlobec, učiteljice slovenščine v OŠ Maksa Pleteršnika v Pišecah, ki že vrsto let poučuje tudi v okviru dopolnilnega pouka slovenščine v Srbiji in Martina Dušiča, predsednika Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik, je v sodelovanju z društvi, šolo in Občino Brežice uresničen projekt Moja hiša je tvoj dom, namenjen Slovencem v tujini, katerega pomen je prepoznal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ter ga finančno podprl.

V Pleteršnikovi zidanici v poletnih mesecih bivajo slovenske družine, ki v Sloveniji nimajo več sorodnikov, a si želijo ohraniti slovenski jezik in biti v stiku s slovensko kulturo ter slovenskim vsakdanom. V Pišecah jih pričakajo nadvse prijazni domačini, ki poskrbijo za prijetno in brezskrbno bivanje, ter zelo profesionalno in vsaki družini prilagojeno predstavijo Pišece in Maksa Pleteršnika. Kdor pride enkrat in se naužije pišečkega zraka, nestrpno pričakuje priložnost, da ponovno zasliši petje številnih ptic nad Pleteršnikovo zidanico in si privošči oddih v prijaznem in prijetnem okolju.

Gospa Ana Iljaž predstavlja Vodno učno pot

Skozi Pišece goste popelje gospa Ana Iljaž iz Turističnega društva, ki v senci ob izviru Gabernice zelo slikovito razloži zgodovino samega kraja, predstavi pišečko marelico in osupljive usode rodbine Moškon, ki je živela na Pišečkem gradu, obdanem z eksotičnimi drevesi, a danes žal neizkoriščenim, kljub velikim potencialom.

Iz Pišec vodi kar nekaj učnih poti, na katerih izvemo nadvse zanimive in nepričakovane reči o rastlinah, živalih in izvirih v tem kraju. Rodovitna narava in bogata kulturna zgodovina sta neusahljivi vir zanimivih zgodb, ki jim obiskovalci Pišec z zanimanjem prisluhnejo.

Pleteršnikovo domačijo, delo Maksa Pleteršnika, njegovo življenje in pomen za slovensko jezikoslovje predstavi Martin Dušič, dolgoletni ravnatelj Pišeške osnovne šole, pobudnik prenove Pleteršnikove domačije, z Rut Zlobec duša in srce projekta Moja hiša je tvoj dom. Poleg Pleteršnikovih dnevov, v okviru katerih se na znanstvenem srečanju vsako jesen zberejo vodilni slovenisti, domačija gosti različne prireditve in strokovne obiske, ki se skoraj vedno končajo s pokušino znanega pišeškega ajdovega kolača, kupico domačega vina in pesmijo Pleteršnikovih pevcev ter znanega Lojzeta Ogorevca.

Za družine z otroci je poskrbljeno, da se spoznajo z vrstniki in obiskujejo bodisi šolski pouk bodisi se priključijo skupinam v vrtcu. Vsi, ki imamo srečo, da lahko bivamo v Pleteršnikovi zidanici, smo pogosto vabljeni na domače zabave prijaznih Pišečanov, kjer se res počutimo doma. Med počitnicami v Pišecah obstaja možnost obiska številnih toplic v okolici, zanimivih mest, kulturnih in zgodovinskih spomenikov, ampak ponavadi za to zmanjka časa, saj je v Pišecah toliko opravka, da človek komaj ujame čas za sprostitev v neverjetni senci češnje nad zidanico, nad mojim domom.

Maja Đukanović
Društvo Slovencev Sava - Beograd


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo