“Moja hiša je tvoj dom” – Počitnice za izseljence v Pišecah


Avtor: slovenci Datum: 3016 dni nazaj.


Društvo Pleteršnikova domačija Pišece je v sodelovanju z domačo UNESCO-vo OŠ Maksa Pleteršnika Pišece ob podpori Urada za Slovence po svetu lani prvič organiziralo bivanje skupin oz. družin iz društev Slovencev po svetu. Udeleženci so bili zelo zadovoljni, zato s projektom nadaljujejmo. Poleg spoznavanja dežele in kulture vaših prednikov lahko doživite slovenski jezik v pristnem okolju in ob druženju z domačini.

Pišece Zidanica

Pišece so vasica v zaščitenem območu Kozjanskega parka, na poti med Termami Čatež pri Brežicah in Termami Olimia v Podčetrtku.

Želimo, da bi bogato kulturno, jezikovno zapuščino Maksa Pleteršnika in našo naravno dediščino lahko doživelo čim več naših rojakov. Tako ohranjamo spomin na dragoceno slovarsko delo Maksa Pleteršnika, ki ¨Dal narodu je svojemu zaklad, odkril bogastvo mu slovenskega jezika,¨ kot piše na njegovem nagrobniku v Pišecah.

Zahvaljujoč Uradu za Slovence po svetu vabimo vse, ki bi radi obiskali domovino in se udeleževali različnih dejavnosti in prireditev, v Pleteršnikovo zidanico, ki je v osrednjem delu tudi kulturni spomenik.

V zidanici je 5 ležišč (2 pograda in 1 pomožno ležišče), čajna kuhinja (možno kuhanje obrokov) z jedilnico oz. prostorom za delavnice, wc in kabina za prhanje.

Za prevoz in prehrano poskrbite sami, lahko naročite kosila v šoli. Vsaka skupina bo dobila ¨domačega prijatelja¨, domačina, ki bo poskrbel za vašo namestitev, vas seznanil z vsemi dogodki v bližnji okolici in vam bo tudi sicer na voljo, če boste kaj potrebovali.

Vaša obeznost bo, da se boste udeleževali kulturnih in drugih dejavnosti v kraju in ali kjerkoli drugje v Sloveniji po lastni izbiri in možnostih.

Ob obisku družin s predšolskimi otroki in šolarji se lahko otroci, učenci udeležujejo dejavnosti v vrtcu oz. sodelujejo pri pouku v domači šoli, dijaki lahko obiskujejo pouk v gimnaziji ali srednji ekonomski šoli v 15 km oddaljenih Brežicah. Prevozi za dijake so brezplačni, z obstoječimi avtobusnimi linijami šolskih prevozov, s katerimi se vozijo tudi domači šolarji.

Prav zato imajo družine z otroki v času od 15. aprila do 8. julija (počitniške dejavnosti)  in od 25. avgusta do 15. oktobra prednost pri prijavi.

V času bivanja boste v  dnevnik v zidanici zapisali , kaj ste si ogledali, katerih prireditev ste se udeležili ... Tako bo nastal zbirnik vseh obiskov, dejavnosti.

Prosimo vas tudi, da s sabo prinesete gradivo o delovanju vašega društva (biltene, zgoščneke ...). V delu Pleteršnikove domačije smo začeli ustvarjati zbirko, ki predstavlja utrinke delovanja Slovencev po svetu. Z njo bomo obogatili ponudbo Pleteršnikove spominske hiše in drugih domačih znamenitosti ter tako obiskovalce osveščali o širini in bogastvu slovenskega kulturnega prostora.

Vemo, da Slovenci po svetu delujete na različnih področjih in se ukvarjate z različnimi dejavnostmi, zato vas vabimo, da v času bivanja, če bo možno, brezplačno predstavite svoje delo (v šoli, občinski knjižnici, ob tradicionalnih prireditvah v kraju, občini ...).

Za prijave, usklajevanje terminov bivanja, sprejem in  namestitev bo poskrbelo Društvo Pleteršnikova domačija. Vodenje dokumentacije bo potekalo v skladu s predpisano zakonodajo (tudi glede varovanja osebnih podatkov).

Prosti in zasedeni termini bodo objavljeni na FB Maks Pleteršnik (Dogodki - Koledar). Hvaležni bomo za vsak prostovoljni prispevek, s katerim boste pomagali pri kritju stroškov vzdrževanja Pleteršnikove zidanice in bivanja v njej.

Obrazec za prijavo lahko najdete TUKAJ


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo