MOJA HIŠA JE TVOJ DOM


Avtor: U.S. Datum: 3103 dni nazaj.


Inovativen projekt v Pišecah, namenjen slovenskim rojakom iz tujine, ki se učijo slovenščine kot jezika svojih prednikov.

Pišece so vasica v zaščitenem območju Kozjanskega parka, med Termami Čatež pri Brežicah in Termami Olimia v Podčetrtku. V vasi stoji domačija Maksa Pleteršnika, ki že skoraj 20 let velja za kulturni spomenik

Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik je v sodelovanju z domačo osnovno šolo, ki nosi ime tega velikega jezikoslovca, in Občino Brežice, nosilec projekta Moja hiša je tvoj dom, namenjenega slovenskim rojakom v tujini, ki se učijo slovenščine. Projekt se je razvil kot nadgradnja tedenskih Pleteršnikovih srečanj, ki so jih v Pišecah izvedli že sedem. Družine, ki v Sloveniji nimajo več sorodnikov, bivajo tu dlje časa in so v stiku z ljudmi, njihovi otroci pa se vključijo v domači vrtec, šolo ali Gimnazijo Brežice.

Projekt je namenjen predvsem Slovencem, ki v matici nimajo več sorodnikov, ki pa si vendar želijo doživeti pristnost in spoznavanje dežele ob druženju z domačini. Skupinam je tako omogočeno bivanje v Pleteršnikovi zidanici, osnovnošolskim otrokom pa brezplačno ustvarjanje na delavnicah v OŠ Maksa Pleteršnika v Pišecah, kjer se hkrati učijo tudi slovenskega jezika.

Obisk ministra v Pišecah_08Predstavitev projekta Moja hiša je tvoj dom pred Pleteršnikovo domačijo
Foto: Lavra Kreačič

IMG_20150826_090839Pleteršnikova zidanica v Pišecah
Foto: Nadja Skale

DSC_4647Jasmina in Đorđe Veselinov pred Pleteršnikovo zidanico

Z željo, da bi bogato kulturno in jezikovno zapuščino Maksa Pleteršnika, lepote Slovenije ter pristnost domačinov lahko doživelo čim več rojakov, društvo Maks Pleteršnik vabi vsa zainteresirana društva, družine ali skupine Slovencev po svetu, da sodelujejo pri projektu Moja hiša je tvoj dom.

Za več informacij obiščite spletno stran:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009464882782&fref=nf

Obisk ministra v Pišecah_10Pleteršnikovi pevci,
Foto: Lavra Kreačič

Pobudnica projekta, domača učiteljica slovenščine v Srbiji, Rut Zlobec pravi: "Postavljamo model možnosti sodelovanja Slovencev po svetu in v zamejstvu z matico na zelo pristen način ter želimo, da bi se lahko izvajal skozi vse leto."

Med 12. in 26. avgustom je v okviru projekta Moja hiša je tvoj dom počitnice v zidanici tako preživljala družina Veselinov iz Srbije. Otroci so obiskovali delavnice na OŠ Pišece, udeleževali pa so se tudi dogodkov in izletov po Sloveniji. Vendar jim je, po besedah gospe Jasmine Veselinov, bilo najlepše prav na Pleteršnikovi domačiji, kamor se bodo z veseljem vrnili.

Kdo je bil Maks Pleteršnik?
Maks Pleteršnik je veliki slovenski jezikoslovec in slovaropisec, rojen 3. 12. 1840 v Pišecah, kjer je 13. 9. 1023 tudi umrl. Po končani ljudski šoli je obiskoval Gimnazijo v Celju, nato pa na Dunaju študiral klasično jezikoslovje in slavistiko. V zgodovino slovenskih jezikoslovcev se je zapisal zlasti kot tvorec slovensko-nemškega slovarja, zaradi katerega ga je Avstro-ogrski cesar Franc Jožef sprejel v viteški red. Slovar je izšel v dveh knjigah, prva leta 1894, druga pa leto kasneje. Obe skupaj obsegata 1861 strani. Slovar je še vedno pomemben vir vseh temeljnih del o slovenskem jeziku, saj si je Pleteršnik pri zbiranju besedišča pomagal z zbiranjem besed med ljudstvom in z izpisovanjem iz časopisja in leposlovja.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo