Na Dunajskih slavnostnih tednih premiera Frljićeve predstave


Avtor: slovenci Datum: 2827 dni nazaj.


Dunaj - Uprizoritev Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića je včeraj na Dunajskih slavnostnih tednih doživela premiero. Predstava, ki se navdihuje pri romanu Petra Weissa Estetika upora, in je nastala v koprodukciji več evropskih gledališč in festivalov, tudi Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), tematizira krizo Evrope.

 Reziser Oliver Frljic.

Režiser Oliver Frljić. Foto: Tinkara Zupan/STA

Predstava se ukvarja s krizo Evrope, begunsko krizo in krizo vrednot današnje družbe ter zastavlja številna vprašanja, kot so: Kakšno sodobno umetnost in gledališče potrebujemo v času, ko Evropa vse bolj drvi novim oblikam fašizma naproti? Ali umetnosti danes ne definiramo predvsem kot prispevek k splošnemu konsenzu? Mar ne bi morala biti anarhični protiprojekt, ki se zoperstavlja sedanjim političnim in ekonomskim sistemom in zasebnim interesom?

Igra, ki med producenti in festivala že vzbuja zanimanje, bo poleti in v prihodnji sezoni gostovala po vseh Evropi, najprej v Zürichu, Weimarju in Berlinu, pa tudi v Stockholmu, Sarajevu, na Reki, so sporočili iz SMG, kjer slovensko premiero načrtujejo v začetku prihodnje sezone, predvidoma oktobra.

V predstavi igrajo Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef.

Koproducenti predstave so poleg SMG še Dunajski slavnostni tedni, berlinsko gledališče HAU Hebbel am Ufer, festivala Kunstfest Weimar in Zürcher Theater Spektakel ter Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke.

Letošnji Dunajski slavnostni tedni so se začeli 13. maja. Do 19. junija bo na sporedu 36 produkcij iz 25 držav. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo