Na letošnjem filmskem festivalu v Motovunu tudi Kozoletovo Nočno življenje


Avtor: slovenci Datum: 2390 dni nazaj.


Zagreb - Eden najbolj priljubljenih filmski festivalov na Hrvaškem, Motovun film festival bo svoja vrata letos odprl 26. julija. Na 19. festivalu, ki bo potekal na filmskemu hribu, bodo do 30. julija premierno predvajali 15 celovečercev, med njimi tudi Nočno življenje slovenskega režiserja Damjana Kozoleta.

 motovun

Direktor festivala Igor Mirković se je spominjal, da so še do nedavnega v Motovun pripeljali številne filmske trakove, nekateri filmi bili so bili težki tudi 20 kilogramov. Letos pa bodo predvajali celovečerec Tangerine režiserja Seana Bakera, ki je bil posnet z mobilnim telefonom. Premiera Bakerjevega filma je bila na festivalu Sundance.

"Na našemu osem metrskemu platnu bomo letos predvajali film, ki je bil posnet z žepnim telefonom," je povedal Mirković na nedavni novinarski konferenci v Zagrebu, na kateri so predstavili program motovunskega festivala. Izpostavil je, da je bo na sporedu tudi prvi film, za katerega je scenarij spisal računalnik z umetno inteligenco.

Filme je izbirala Milena Zajović. Iz bogate bere je izpostavila celovečerec Certain Woman ameriške scenaristke in režiserke Kelly Reichardt ter madžarski film Morilci na kolesih režiserja Atille Tilla.

V Motovunu bo prikazan tudi dokumentarec režiserja Jima Jarmuscha Gimme Danger o ameriški glasbeni skupini The Stooges in njihovem pevcu Iggyju Popu.

Milena Zajović je v glavni festivalski program uvrstila 19 filmov, med njimi zmagovalca Berlinskega festivala Odprto morje režiserja Gianfranca Rosija, ki govori o begunski krizi. Za glavno festivalsko nagrado se bo potegoval tudi priljubljeni francoski režiser Bruno Dumont s črno komedijo Slack Boy.

Med hrvaškimi premierami bo argentinski kandidat za oskarja, film El clan režiserja Pabla Trapera, ki prinaša resnično zgodbo o zločinih družine profesionalnih ugrabiteljev Puccio. Kot režiserka se bo s filmom Dobra žena predstavila znana srbska igralka Mirjana Karanović.

Kot vsako leto bodo v Motovunu prikazali vrsto filmov, ki so nastali v manj znanih kinematografijah.

Letošnja partnerska država festivala je Italija. Trije spremljevalni programi bodo posvečeni peterici najboljših sodobnih italijanskih režiserjev, filmom s skrajnjega juga italijanskega škornja in komedijam - od klasike Federica Fellinija Armacord do aktualnega filma Pazza di gioia režiserja Paola Virzija, piše na spletni strani festivala.

Pripravili so tudi spremljevalni filmski program Kje ste bili leta 2016?, v katerem bo v ospredju krepitev politične desnice v Srednji Evropi.

Poleg filmskega so organizatorji poskrbeli tudi za glasbeni program, v katerem bodo med drugimi nastopili priljubljeni hip-hop in rap glasbenik Edo Maajka ter italijanski etno band Kalascima.

Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo