V soboto 11. novembra se ni martinovalo le po Sloveniji, ampak tudi sredi Sredozemlja, natančneje na otoku Malta. Člani slovenske izseljenske skupnosti pa niso praznovali le rojstva novega letnika vina, ki so ga ob tej priložnosti pripeljali iz domovine, ampak tudi uradno splavitev Društva Slovencev na Malti “Vitez”.

V baru nedaleč stran od morja v kraju Bugibba na severu Malte je bilo prešerno kot že dolgo ne. Približno 30 Slovencev in njihovih družinskih članov se je zbralo na dogodku, na katerem se je nazdravljalo z žlahtno kapljico v podobi istrskega refoška in dolenjskega cvička, mize pa so bile obložene z domačimi mlinci, rdečim zeljem in seveda nepogrešljivimi martinovimi racami.

Še preden se je preverilo, kakšen nadev je skrivala pečena perjad, je predsednik in glavni pobudnik društva, Jure Rejec, v nagovoru pojasnil, da je slovenska skupnost na Malti v zadnjih letih postala vse bolj številčna in obenem tudi vse bolj povezana, zato je bilo organiziranje v podobi društva nekakšen logični korak. “Z društvi sem se z veseljem ukvarjal že kot študent, zato sem si rekel, zakaj pa ne,” je dejal Rejec. “Moram priznati, da prav brez težav ni šlo. Dobro veste, kako potekajo tukaj stvari: pošlješ elektronsko sporočilo pa noben ne odpiše; pokličeš pa se noben ne javi. Še ženo sem angažiral, ker ima malteški potni list in govori malteško. Se tolažim, da je to pomagalo.”

Po “boju” z malteško birokracijo je nazadnje luč sveta le ugledalo prostovoljno in neprofitno društvo, v okviru katerega bodo Slovenci brez dvoma lažje uresničili skupne potrebe in interese. Med gosti je bil tudi častni konzul Republike Slovenije na Malti, g. Nicholas Baldacchino, ki je bil pobudi za društvo naklonjen že od vsega začetka in mu je izrazil nadaljnjo podporo.

Rejec je nekaj besed namenil tudi spletni strani malta.si, ki bo Slovencem, ki so se na otoško državo že preselili ali o tem razmišljajo, prav gotovo v veliko pomoč. Ob tem je potrebno tudi omeniti, da gre za prvo različico strani, kajti Gašper Žibrek, rojak, ki je zaslužen za stran, že ima načrt za razširitev in vsebinsko in vizualno obogatitev strani.

V razpravi, ki bi jo lahko opredelili kot točko dnevnega reda “razno” in je trajala dolgo v noč, je marsikateri član društva izrazil pripravljenost za organiziranje dogodkov in aktivnosti v letu 2018. “Če ima kdo kakšno idejo, kar z besedo na dan,” je povedal Denis Turner, blagajnik društva. “Morda bi lahko nekaj organizirali za tiste, ki se prihodnje leto selijo na Malto. Bi recimo najeli avtobus z odprto streho, kajti tako jim lahko v nekaj urah pokažemo skoraj cel otok. Bodo dobili dobro sliko kje so se znašli pa še kakšen uporaben napotek bodo slišali.”

V naslednjih nekaj tednih bodo malteški Slovenci staknili glave in se dogovorili, kaj bi bilo dobro organizirati. Vsi morebitni interesenti lahko društvo kontaktirate na elektronskem naslovu info@malta.si.

Slovenski večer na Malti je potekal ob finančni pomoči Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki se mu malteški Slovenci ob tej priložnosti iskreno zahvaljujejo.

Jure Rejec / Društvo Slovencev na Malti ”Vitez”

Jure Rejec, ustanovitelj in predsednik društva Slovencev na malti Vitez.

Jure Rejec, ustanovitelj in predsednik društva Slovencev na malti Vitez. Foto: Simona Klemenc

Denis Turner, blagajnik društva

Denis Turner, blagajnik društva. Foto: Simona Klemenc

Nicholas Baldacchino, častni konzul Republike Slovenije na Malti

Nicholas Baldacchino, častni konzul Republike Slovenije na Malti. Foto: Simona Klemenc

Gašper Žibrek, avtor spletne strani Malta.si (levo)

Gašper Žibrek, avtor spletne strani Malta.si (levo). Foto: Simona Klemenc

Več fotografij: