Na niških festivalih opaženi nastopi Slovencev


Avtor: slovenci Datum: 2719 dni nazaj.


Britanski dnevnik The Guardian je festival Nišville, ki se je pravkar zaključil, uvrstil med deset najboljših v Evropi. Festival se je odvijal v Niški trdnjavi, kjer je na glavnem odru nastopil tudi slovenski bend “Jazz punt big band” iz Tolmina. Pred tem je bil na 9. mednarodnem študentskem festivalu folklore zelo opažen nastop slovenske folklorne skupine “Dragatuš”.

dragatus

Na 9. Mednarodnem študentskem festivalu folklore, ki se je odvijal v Nišu od 17. do 20. julija, je Slovenijo prestavljal folklorni ansambel “Dragatuš” iz istoimenskega mesta pri Črnomlju. Zanimivo je, da ansambel, ki bo naslednje leto praznoval 60. obletnico, šteje kar 50 članov, medtem ko ima samo mesto Dragatuš le 250 prebivalcev. Omenjeni ansambel je prestavljal Slovenijo leta 2014 na Folkloriadi na Madžarskem.

„Plešemo tradicionalne igre iz Bele Krajine, z dvanajstimi koreografijami v belih nošnjah. Tu smo predstavili tudi naše nove temne nošnje, ki so nastale v začetku 20. stoletja, medtem, ko so plesi tipični za Slovenijo – polke in valčki.  Vsak leto se udeležimo vsaj enega mednarodnega festivala folklore in sedaj smo veseli, da smo bili letos ravno v Nišu, “ je povedal vodja ansambla Tadej Sink.

„Nišville jazz festival“ se je tudi letos odvijal v nekdanji Niški trdnjavi in je trajal od 11. do 14. avgusta. Festival je obiskalo okoli 170 tisoč ljudi. Program se je odvijal na enajstih odrih, kjer je nastopalo 660 glasbenikov iz celega sveta. Slovenska skupina „Jazz punt big band“ iz Tolmina na Goriškem je nastopala na glavnem odru (Earth and Sky).

big band u backstage-u

 “Bend  je bil ustanovljen 2005. leta in sestavlja ga 24 umetnikov. Razen trombonista Matije Mlakarja, ki je ustanovil orkester, se vsi ostali člani amatersko ukvarjajo z glasbo,”  je  povedal Andrej Paušič, član benda. Poleg instrumentalistov imajo tudi dva vokala, Tanjo Srednik in Blaža Vrbiča. Po besedah Andreja Paušiča nastopajo predvsem po Sloveniji, čeprav so imeli koncerte tudi v Italiji, Grčiji, Španiji in na Madžarskem.

Njihov program se sestoji iz obdelanih pesmi legendarnih fantov iz Liverpoola ( The Beatles). Po festivalu Nišville bodo naredili kratko pavzo, nato pa jih čakajo priprave za tradicionalni letni koncert, ki bo potekal v rojstnem Tolminu v začetku decembra.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo