Na Nizozemskem kulturna proslava in pustno rajanje


Avtor: U.S. Datum: 2249 dni nazaj.


Pogled na letošnji koledar je Združenju prijateljev Slovenije na Nizozemskem naložil, da kulturno proslavo pripravimo istočasno s pustovanjem za najmlajše. Tako je bilo tokratno februarsko praznovanje, kot pravzaprav že vsako poprej, spet edinstvena prireditev, ki je povezala rojake iz bližnje in daljne okolice.

Kurent je navdušil otroke in odrasle.

Naše srečanje smo v nedeljo popoldne, 11. februarja skupaj začeli s slovensko himno v obeh jezikih. Po pozdravu predsednika Uroša Malnaršiča je kurent našemljene otroke pospremil k voditeljici Špeli na pustno rajanje. Tu so se ob krofih in drugih dobrotah zabavali pri poslušanju slovenskih otroških pesmic.

Na proslavi je odrasle pozdravil predstavnik veleposlaništva v Haagu, g. Marko Štucin, ki se je Združenju zahvalil za organizacijo prireditve in za druge aktivnosti, s katerimi povezuje rojake in tukajšnje prijatelje Slovenije. Nato smo prisluhnili naši članici prof. dr. Marie-Louise Bemelmans-Videc, ki je v angleščini predstavila svojo knjigo o slovenski emigraciji 'Iz Slovenije z upanjem'. Tinkara in Zoe, učenki slovenskega dopolnilnega pouka v Haagu, sta v slovenščini prebrali odlomka iz te ganljive zgodbe, ki opisuje usodo izseljencev iz začetka 20. stoletja. Prešernovo 'Strunam' je v slovenščini in nizozemščini recitirala Ank, ki prav tako obiskuje slovenščino pri učiteljici Neji Morato v Haagu.

Za glasbeno spremljavo je poskrbela priložnostna citrarska skupina: Marie-Louise sta se pridružila priznana nizozemska citraša Henri en Josje van Swieten. Posebej za to priložnost so naštudirali venček Avsenikovih melodij, ki tudi na citrah zvenijo zelo domače.

Prešerno je bilo kasneje tudi pri skupnem druženju ob slovenski kapljici, na katerem smo se se dolgo zadržali. V navdušenih pogovorih v treh jezikih se je porodila marsikatera dobra ideja o prihodnjih prireditvah, o katerih bomo spet z veseljem poročali.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo