Na Nizozemskem vedo, kako se peče potica


Avtor: U.S. Datum: 2334 dni nazaj.


Kdo še zna skuhati in speči kako pravo slovensko specialiteto? Potico na primer, ki je letos po celem svetu požela toliko pozornosti? Ali štruklje, po katerih se cedijo sline že otrokom v slovenskih ljudskih verzih? Pa preprosto tolminsko friko, pri kateri iz krompirja, sira in veliko potrpežljivosti nastane presenetljivo nasitna jed? Vse to, pa še slastna pečenka s krompirjem in solato, je bilo tokrat v ‘učnem načrtu’ Kuharske delavnice na Nizozemskem.

Prizadevni člani ‘Združenja prijateljev Slovenije’ so sorojakom in nizozemskim prijateljem Slovenije predstavili pripravo teh nekaj značilnih slovenskih dobrot. V soboto, 25. Novembra, so v Rijswijku kuhinjo tamkajšnjega mladinskega centra napolnili udeleženci letošnje ‘kuharije’. Med njimi je bila tudi nova slovenska veleposlanica Sanja Štiglic, ki se je tokrat prvič pridružila našemu srečanju.

Nekaj kuharskih 'vajencev' je recepte že poznalo iz domače kuhinje, drugi so se prvič lotili priprave teh dobrot. Oboji so zavzeto sledili navodilom štirih ‘šefov’, naših zvestih članov Mojce Guštin, Danice Novosel, Tine Batistuta in Matjaža Vidica. Voditelji so poleg sestavin poskrbeli za recepte in tiste nujne osebne nasvete, brez katerih jedi ne uspejo, kot je treba. Za vajo in pokušino doma te recepte in nasvete kasneje objavimo v naši Lipi.

Da so se lahko tudi mladi starši posvetili kuhanju, je medtem je Špela Božnar zaposlila otroke z risanjem in družabnimi igrami. Tudi najmlajši so zavzeto pomagali pri pospravljanju. Višek slovenskega popoldneva je bila skupna večerja: za Slovence s pristnim okusom po domu, za nizozemske prijatelje Slovenije obujen spomin na obisk naše dežele.

To pa je tudi že trenutek, da pomislimo na naslednje leto. Kuharskim mojstrom smo že naročili, da si za takrat želimo dobrot, ki so na slovenskih mizah okoli Martinovega.

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo