Na omizju o šolstvu v Kanalski dolini


Avtor: U.S. Datum: 2229 dni nazaj.


Večjezično šolanje v Kanalski dolini je bilo med drugim tema omizja, ki sta ga sklicala predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Walter Bandelj (SSO) in Rudi Pavšič (SKGZ), in katerega sta se udeležila še predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila in načelnik slovenskega šolskega urada Igor Giacomini.

Omizje o šolstvu v Kanalski dolini.

Omizje o šolstvu v Kanalski dolini. Foto: SKGZ / SSO

Kateri model večjezičnega šolanja je najprimernejši v Kanalski dolini, je vprašanje, na katerega bi morala slovenska narodna skupnost v Italiji najti skupen odgovor. Omizje je pokazalo, da obstajajo različni pogledi, enotno pa je stališče, da bi morala v teh krajih nastati večjezična šolska ponudba, v kateri ima slovenski jezik isto dostojanstvo in vlogo od ostalih, so zapisali pri SKGZ in SSO v skupni izjavi. Ob tem da ne gre prezreti tudi zakonsko gotovost, ki jo nudi zakonska zaščita.

Tako za vprašanje glasbenega šolstva kot za šolanje v Kanalski dolini se bo omizje ponovno sestalo v aprilu, potem ko se bo na različnih nivojih ugotovilo, kakšne predloge ponujajo sogovorniki javne uprave v Kanalski dolini.

SVSD / Več na slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo