Na Reki proti trgovanju s pravicami manjšin


Avtor: U.S. Datum: 2113 dni nazaj.


Oddajo Sotočja, ki je bila objavljena 9. julija 2018, lahko poslušate na strani Radio prvi.

Iz vsebine:

Med manjšinami na Hrvaškem skrb vzbuja referendumska pobuda za spremembo volilne zakonodaje, s katero bi okrnili njihove pravice v saboru. Z drugo referendumsko pobudo pa želijo preklicati ratifikacijo Carigrajske konvencije, ki pred nasiljem varuje ženske.

Kaj je v ozadju, sprašujemo Vojka Obersnela, reškega župana, ki ima tudi slovenske korenine. Na Reki je prepovedal zbiranje podpisov pod pobudo za preklic ratifikacije Carigrajske konvencije, ostro pa se je odzval tudi zoper pobudo za zmanjšanje pravic poslancev iz vrst narodnih skupnosti.

Vojko Obersnel, župan občine Reka.

“Menim, da sta obe pobudi nevzdržni in rekel bi, da celo sramota za civilizirano državo, kar še vedno verjamem, da Hrvaška je. Zame je preprosto nesprejemljivo, da se zbirajo podpisi in zahteva razveljavitev Carigrajske konvencije, katere pravzaprav edini cilj je zaščititi ženske in otroke pred zlorabo. Druga pobuda, ki želi manjšinskim poslancem v saboru onemogočiti glasovanje in sodelovanje v razpravah o vseh temah, je preprosto nekaj – dovolil bi si reči, pošastnega. Ne morem si niti predstavljati, da bi v saboru bili poslanci prve kategorije, tisti torej, ki bi lahko glasovali o vsem, in poslanci druge kategorije, ki ne bi mogli glasovati denimo o zaupnici vladi ali proračunu.”

Daljši pogovor z županom Reke Vojkom Obersnelom lahko slišite v tokratni oddaji.

Gostimo vodjo poslov v krovnem Narodnem svetu koroških Slovencev Marka Oražeja, ki pojasnjuje, kako so potekale volitve v njihov najvišji organ ter kakšno je dejansko zanimanje mladih koroških Slovencev za sooblikovanje narodnostne politike.

S pobudnico kulturnega projekta Postaja Topolovo arhitektko Donatello Ruttar se pogovarjamo o letošnjem dogajanju v sicer skoraj zapuščeni vasici Topolovo v Beneški Sloveniji in začetkih pred četrt stoletja. Kako je projekt povezal umetnike z različnih področij, ki se vedno znova vračajo v to vasico v Beneški Sloveniji, in kakšno je danes tam življenje, pa pripoveduje Vida Rucli, ena od urednic publikacije ob 25. Postaji, ki zdaj stalno živi v tej vasici pod Kolovratom.

Željni pobega boste lahko kmalu obiskali tudi Andovce v Porabju. Tamkajšnje kulturno in turistično društvo namreč končuje še enega od projektov, s katerim želijo privabiti turiste. Za kakšen projekt gre?


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo