Na zagrebškem Zrinjevcu so se pomešale kulture, barve, okusi in melodije


Avtor: U.S. Datum: 2419 dni nazaj.


14. maja je v prelepem okolju in že v jutranjih urah s soncem obsijanem Zrinjevcu vse oživelo. Že šesto leto zapored se je tu odvila osrednja prireditev Koordinacije svetov in predstavnikov narodnih manjšin Mesta Zagreb, pod pokroviteljstvom že 16 let vladajočega župana Milana Bandića.

Stojnica s slovenskimi dobrotami.

Stojnica s slovenskimi dobrotami. Foto: Toni Hnojčik

Za vsako manjšino je bila postavljena svoja stojnica, saj je prav vsaka želela predstaviti običaje, posebej pa kulinariko. Ob tako lepem vremenu se ni bilo težko potruditi. Čehi so točili znano češko pivo, Madžari „fiš paprikaš“, Italijani „pašto“, na naši stojnici pa ni manjkalo cvička in viljamovke – za kozarček tega dobrega žganja se je vila dolga vrsta. Naši pridni članici Ivanka in Stanka sta spekli poprtnik, janeževe upognjence, orehovo in makovo potico. Za te dobrote je vladalo veliko zanimanje. Tudi šopek rdečih nageljnov ni manjkal. Zagrebčani so bili zelo radovedni in so nas spraševali kaj vse piše v razstavljenih knjigah in v našem Novem odmevu.

V glasbenem programu so nastopali Albanci, Bošnjaki, Čehi, Črnogorci, Makedonci, Romi, Rusini in Srbi. Z nastopom se je predstavil tudi naš MePZ Slovenski dom, ki je si je prislužil velik aplavz za venček ljudskih in za priljubljeno pesem Vsakdo mora imeti prijatelja.

Stanka Herak in Bojan Kovačič sta bila ovekovečena tudi na razstavi zagrebških narodnih manjšin fotografa Tonija Hnojčika 8. maja v preddverju  mestne hiše

Stanka Herak in Bojan Kovačič sta bila ovekovečena tudi na razstavi zagrebških narodnih manjšin fotografa Tonija Hnojčika 8. maja v preddverju mestne hiše.

Na reviji tradicionalnih noš narodnih manjšin sta gorenjsko nošo predstavila Stanka Herak in Bojan Kovačič; njuna slika je krasila razstavo narodnih manjšin, prvič postavljeno na panojih okrog parka Zrinjevac.

Med številnimi obiskovalci je bilo veliko znanih obrazov, med njimi smo opazili tudi vodjo pristojnega mestnega sektorja Elizabeto Knorr, med predstavniki organizatorjev pa predsednika Koordinacije svetov in predstavnikov narodnih manjšin Mesta Zagreb Dušana Miškovića, predsednika Sveta za narodne manjšine Republike Hrvaške Aleksandra Tolnauerja in župana Milana Bandića.

Ivanka Nikčević


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo