Nagrada in priznanje za mladi banjaluški Slovenki


Avtor: U.S. Datum: 1932 dni nazaj.


Učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Slatine in Banjaluke so se odzvali na literarno-ustvarjalni natečaj, ki ga je založba Miš razpisala v okviru festivala Bralnice pod slamnikom. Festival je bil prvič organiziran leta 2011. Z bogatim programom vsako leto mlade spodbuja k branju in k dejavnostim ob branju. Natečaj, katerega tema je bila letos poezija, je bil za učence slovenščine motivacija za poglobljeno branje del slovenskih pesnikov, za risanje, slikanje in pisanje.

Na natečaj je prispelo 145 prispevkov, od tega 30 likovnih izdelkov in 115 literarnih izdelkov. Dela so prišla iz 21 šol. Ocenjevala jih je komisija, ki so jo sestavljali mag. Tilka Jamnik, Ivan Mitrevski in Stanka Zanoškar.

Med likovnimi prispevki se je komisija odločila nagraditi le en prispevek – to je slika Naseljevanje zvezde, ki jo je ob branju pesmi Toneta Pavčka naslikala devetošolka iz Slatine Elena Lunić. Komisija je posebno priznanje za literarni prispevek podelila Aleksandri Špehar, dijakinji 2. letnika Gimnazije Banjaluka, za Pesem Ivanu Cankarju.

Nagrade so podelili 29. januarja na slovesnem odprtje mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Prireditev je povezoval Boštjan Gorenc Pižama, svojo poezijo so brali Saša Pavček, Peter Svetina in Feri Lainšček. Oddaljenost od Slovenije nagrajenkama ni preprečila poti v Domžale. Elena Lunić in Aleksandra Špehar sta se skupaj z Aleksandrinim očetom, predsednico Društva Slovencev Triglav Marijo Grbić ter mentorico Barbaro Hanuš udeležili prireditve. Prejeli sta številne čestitke. Bravo, mladi ustvarjalki!

Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo