Priznanja trem zaslužnim ustvarjalkam slovenske kulture v Italiji


Avtor: U.S. Datum: 2653 dni nazaj.


Na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki so ga Slovenci v Italiji obeležili v Kulturnem centru Lojze Bratuž, so bile nesporne protagonistke ženske. Slavnostna govornica je bila namreč poslanka Tamara Blažina, priznanja, ki jih krovni organizaciji Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij podeljujeta zaslužnim protagonistom našega kulturnega življenja, pa so šla v roke treh žensk: beneške literarne ustvarjalke, kulturne organizatorke in javne upraviteljice Brune Dorbolò, novinarke in neutrudne raziskovalke zlasti ženskih goriških zgodb Dorice Makuc ter Marije Pirjevec, tržaške literarne kritičarke, pedagoginje in vztrajne posrednice med italijansko in slovensko kulturo. Priznanje je osebno prevzela le Marija Pirjevec, saj sta bili preostali nagrajenki zadržani zaradi zdravstvenih težav.

Proslavo ob 8. februarju izmenično prireja ena od kulturnih ustanov Slovencev v Italiji. Letos je bila v režiji Zveze slovenske katoliške prosvete iz Gorice, ki jo je posvetila spominu na Lojzeta Bratuža. 16. februarja bo namreč minilo osemdeset let od mučeniške smrti goriškega skladatelja in dirigenta, zato je bil spored naglašen na njegovo življenje in glasbeno ustvarjanje, preden bi fašistično nasilje prekinilo njegovo mlado življenje.

Primorski dnevnik je objavil tudi daljše poročilo s proslave in slavnostni govor poslanke Tamare Blažina.

Poslanka Tamara Blažina.

Poslanka Tamara Blažina (BUMBACA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo