V soboto, 3. junija, je v Ljudskem gledališču „Toša Jovanović“ Zrenjanin že enajstič zapovrstjo potekala prireditev „Naša slovenska beseda“, literarno srečanje udeležencev dopolnilnih šol slovenskega jezika in kulture, ljubiteljev slovenske kulture ter posameznih slovenskih društev v Republiki Srbiji v organizaciji Društva Slovencev „Planika“ iz Zrenjanina. Letos so bile posebne gostje prireditve „Brinke“, ženska vokalna skupina iz Grosuplja, ki je navdušila publiko s svojimi razkošnimi glasovi. V teh dneh poteka v Zrenjaninu tudi mednarodni zborovski festival „Slobodan Bursać“, kjer se bodo predstavile tako Brinke kot tudi zbor Društva Slovencev „Planika“ . Veseli nas, da se slovenska pesem sliši v naših krajih in da bo nagovorila tudi širšo javnost.

Prireditev je odprl zbor „Planika“ z zapetima himnama, vse prisotne pa je nagovoril predsednik Društva Slovencev „Planika“ Rudolf Tot. Program sta povezovali Vera Popović in Milena Spremo. Po nastopu Brink smo razglasili „besednika leta 2017“, nagrado sta letos prejela Vera Popović in Aleksandar Dragar za svoj kulturni doprinos v Društvu Slovencev „Planika“ iz Zrenjanina in za delo z otroki. Med drugim sta nagrajenca tudi mentorja otroške predstave „Poezija igrarija“, ki je nastala v sodelovanju z mladimi udeleženci dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Zrenjaninu ter v mesecu aprilu prejela posebno pohvalo na Otroškem gledališkem festivalu v Ljubljani. S predstavo so se učenci predstavili tudi na prireditvi „Naša slovenska beseda“ ter poželi velik aplavz in čestitke.

Tako kot vsako leto so tudi letos udeleženci prireditve spletli venček slovenskih pesmi, zgodb ter iger povezanih z glasbo. Prireditve so se udeležila sledeča slovenska društva iz Srbije: Društvo Slovencev „Sava“ iz Beograda, Društvo Slovencev „Kredarica“ iz Novega Sada, Združenje Slovencev „Logarska dolina“ iz Pančeva, Društvo Slovencev „Kula“ iz Vršca, Društvo Slovencev „Triglav“ iz Subotice ter Slovenska kulturna skupnost „France Prešeren“ iz Niša.

Priznanje za svoj trud in doprinos pri ohranjanju in negovanju slovenskega jezika so prejele prisotne učiteljice Rut Zlobec, Tatjana Bukvič in Milena Spremo. Organizator se je poklonil tudi zborovodkinji Brink Tini Vlahčič ter zborovodkinji Planike Danieli Avram. Brinke so se zahvalile tako organizatorju prireditve kot tudi učitelju Zoranu Jovičiću, ki je organiziral njihov prihod v Srbijo ter gostovanje po društvih. Voditeljici prireditve pa sta se zahvalili predsedniku Društva Slovencev „Planika“ Rudolfu Totu za njegov trud, skrbnost in odgovorno delo.

Po končani prireditvi so se prisotni družili ob skupnem kosilu v Dijaškem domu Angelina Kojić Gina. Skupaj smo preživeli lep dan in se veselimo srečanja prihodnje leto. Slike si lahko ogledate na povezavi: https://goo.gl/aMzxya

Milena Spremo