“Naše slovenske specialitete” v Pančevu v Srbiji


Avtor: U.S. Datum: 2312 dni nazaj.


V Pančevu je 28. oktobra že tretjič potekal gastronomski dogodek "Naše slovenske specialitete". Letos so ga pripravili v madžarskem Kulturno umetniškem društvu "Petefi Šandor". Prišlo je več kot 150 udeležencev in gostov iz slovenskih društev iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Gudurice, Podgorice v Črni Gori in tudi iz Šolskega centra s Ptuja v Sloveniji. Prisotni so bili tudi predstavniki Občine Pančevo, Beograjske nadškofije, generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu Milan Predan, predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji Saša Verbič skupaj z nekaterimi člani Nacionalnega sveta ter številne osebnosti iz javnega in kulturnega življenja v Pančevu.

Dijaki gostinskih šol iz Pančeva, Vršca in Ptuja pri pripravi slovenskih specialitet.

Dijaki gostinskih šol iz Pančeva, Vršca in Ptuja pri pripravi slovenskih specialitet.

Udeleženci tekmovanja so gostom pripravili zanimiv meni z naslednjimi priboljški: goveja juha z rezanci iz palačink (celestine) na štajerski način, goveji golaž s polento na prekmurski način, mešana solato na slovenski način in kolač "Melanija".

Kosilo so pripravili učenci srednjih gostinskih šol iz Pančeva, Vršca in Ptuja ob mentorstvu svojih profesorjev in predstavnikov Društva Slovencev ter MKUD-a "Petefi Šandor".

Kakovost pripravljenih jedi je strokovna žirija ocenila z visoko oceno, čemur so pritrdili tudi gosti na skupnem kosilu.

Predstavili so tudi novo potico, poimenovano "Melanija".Po recepturi Estike Radić poleg osnovnih sestavin vsebuje orehe in lešnike iz Slovenije ter posebno vino iz Sevniškega območja.

Profesorji in dijaki Biotehniške šole Ptuj so izmenjevali informacije in izkušnje s področja gastronomije s svojimi kolegi iz Vršca in Pančeva.

Prireditev ima veliko vlogo v promoviranju slovenske tradicionalne kuhinje, letos ima še poseben pomen, saj so jo organizirali v sklopu obeleževanja petletnice obstoja in uspešnega delovanja pančevskega Društva Slovencev "Logarska dolina".

Tako strokovna žirija kot drugi obiskovalci so pohvalili pripravljene jedi.

Tako strokovna žirija kot drugi obiskovalci so pohvalili pripravljene jedi.

Po besedah Josipa Vebra, predsednika Društva Slovencev "Logarska dolina" in glavnega organizatorja dogodka, se je manifestacija uspešno zaključila, odziv udeležencev je bil zelo dober, zato naslednje leto pričakujejo še večje število udeležencev, gostov iz slovenskih društev iz sosednjih držav in še posebej gostov iz Slovenije.

Letošnji gastronomski dogodek so podprli Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji, Občina Pančevo, mesarija "Burjan" in MKUD "Petefi Šandor".

Društvo "Logarska dolina" napoveduje še "Glazarjeve dneve", pesniški večer slovenskega kantavtorja Petra Andreja ter Dneve slovenskega filma, ki bodo v novembru.

Društvo Slovencev "Logarska dolina" Pančevo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo