Navdušena nad Slovenijo, tu bi delala doktorat Avtor: U.S. Datum: 2312 dni nazaj. Lacey Viano iz ameriške zvezne države Illinois je ena od osmih mladih tujcev s slovenskimi koreninami, ki so letos dobili štipendijo pri Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji (Asef) za osemtedensko poletno raziskovalno delo v Sloveniji. Kot bodoča nutricionistka ga je pod mentorskim očesom Tatjane Pajk opravljala na oddelku za hrano na ljubljanski biotehniški fakulteti. Maja je končala kolidž in poletje je nameravala preživeti kot že nekaj zadnjih: vključila bi se v lokalno skupnost, da bi dobila veliko koristnih informacij in kontaktov v povezavi z njeno bodočo kariero. Ker je študijske obveznosti niso čakale, je želela delati, da bi kaj privarčevala, v bolnišnici pa bi nabirala znanje s tako imenovanim shadowingom, torej opazovanjem strokovnjaka pri delu. Doma smo se učili po literaturi, tu pa sem lahko delala teste, v praksi videla rezultate. Na Asefovo štipendijo jo je opozorila babica, ki se je kot otrok preselila iz Slovenije v Illinois in ima tudi pomembno vlogo pri tem, da Lacey zanima vse v povezavi s hrano. »Ko sem se odločala za študij, sem vedela, da mora biti nekaj v povezavi s hrano, a čeprav rada kuham in pečem, nisem želela, da je to tehnična priprava. Zanima me nutricistika. Imam zelo aktiven življenjski slog, mama pripravlja zelo zdravo hrano, odločitev za mojo karierno pot je bila na dlani,« je pojasnila uspešna športnica z univerze Eastern Illinois, med drugim je z ekipo osvojila dva regionalna naslova prvakinj v košarki, enega v nogometu, dosegla je tudi pomembne rezultate v odbojki, ragbiju … Za magistrski študij si je izbrala nutricistiko in dietetiko, s pripravništvom na tem področju bo postala certificirana dietetičarka. »To mi bo omogočilo na primer zaposlitev v bolnišnici, kjer bi načrtovala obroke, delala bi lahko kot svetovalka na področju prehrane, takšen certifikat dovoljuje tudi zaposlitev v laboratorijih in podjetjih, korporacijah, tudi tistih, ki se ukvarjajo s prehrano za pse,« je naštela možnosti, ki se ji bodo odprle. Na Asefovo štipendijo jo je opozorila babica, ki se je kot otrok preselila iz Slovenije v Illinois in ima tudi pomembno vlogo pri tem, da Lacey zanima vse v povezavi s hrano. »Ko sem se odločala za študij, sem vedela, da mora biti nekaj v povezavi s hrano, a čeprav rada kuham in pečem, nisem želela, da je to tehnična priprava. Zanima me nutricistika. Imam zelo aktiven življenjski slog, mama pripravlja zelo zdravo hrano, odločitev za mojo karierno pot je bila na dlani,« je pojasnila uspešna športnica z univerze Eastern Illinois, med drugim je z ekipo osvojila dva regionalna naslova prvakinj v košarki, enega v nogometu, dosegla je tudi pomembne rezultate v odbojki, ragbiju … Za magistrski študij si je izbrala nutricistiko in dietetiko, s pripravništvom na tem področju bo postala certificirana dietetičarka. »To mi bo omogočilo na primer zaposlitev v bolnišnici, kjer bi načrtovala obroke, delala bi lahko kot svetovalka na področju prehrane, takšen certifikat dovoljuje tudi zaposlitev v laboratorijih in podjetjih, korporacijah, tudi tistih, ki se ukvarjajo s prehrano za pse,« je naštela možnosti, ki se ji bodo odprle. Izkušnja, ki jo je dobila v Sloveniji, pa ji je odprla nova obzorja. »Ugotovila sem, da imamo v poklicih različne standarde, kaj in koliko jesti, poleg tega na to vplivata tudi genetska zasnova in okolje. Pomembno se mi je zdelo spoznanje, da v različnih državah uporabljajo različne študije. Poleg tega sem spoznala veliko ljudi, ki delajo v korporacijah v ZDA, z njimi sem zdaj povezana, in ko bom končala študij, jih bom lahko kontaktirala, mogoče mi bodo lahko odprli kakšna vrata pri delodajalcih,« Lacey že gleda v prihodnost. Še prej pa bo končala študij. Izkušnja v Sloveniji ji je bila tako všeč, da se je začela poigravati z mislijo, da bi morda doktorat delala pri nas. Priložnosti so tu neverjetne, ocenjuje, navdušena je tudi nad državo: »Vedno sem sanjala, da bom obiskala Slovenijo, spoznala kulturo, v kateri ima moja družina korenine. Z Asefovo štipendijo mi je to postalo dosegljivo. Kakovost življenja je tu veliko večja, čeprav so službe stresne. Ljudem so pomembnejši medosebni odnosi, vsakodnevne debate kot pa neprestano prizadevanje za najboljši avto, največjo hišo …« je opisala, kako je doživela Slovenijo. Navdušena je tudi nad izkušnjo, ki jo je imela na biotehniški fakulteti, kjer je gostovala. »V štirih letih dodiplomskega študija doma nismo imeli tako tehničnega študija, kot sem ga imela tu. Učili smo se po literaturi, tu pa sem delala teste, v praksi videla rezultate. Mentorica mi je bila vedno na voljo, na voljo sem imela tudi vsa orodja, ki sem jih potrebovala za to, da sem se naučila, kar sem se morala. Takšnega načina dela sem sicer vajena tudi doma,« je primerjala Lacey in se čudila nad številom poskusov, ki ga imamo v Sloveniji za opravljanje enega izpita: »Mi imamo eno možnost, kakršno oceno dobiš, takšna je, ni možnosti popravljanja.«
Lacey Viano iz ZDA, ki ima slovenske korenine, je dobila štipendijo fundacije Asef, in poletno raziskovalno delo opravljala na biotehniški fakulteti.
Od babičine kuhe do poklica
Od babičine kuhe do poklica
Načrti za prihodnost