‘Ne svinjajte nam okolje in zdravje!’


Avtor: U.S. Datum: 1533 dni nazaj.


Okoljevarstvenik Štefan Merkač o gradnji NEK2, praznovanje najmlajših rojakov v reški Bazovici, poklon Alojzu Rebuli in srečanje slavistov v Monoštru.

Na avstrijskem Koroškem pozorno spremljajo napovedi o morebitni izgradnji drugega bloka krške nuklearke. O razlogih za nasprotovanje  se pogovarjamo s Štefanom Merkačem. Koroški slovenski okoljevarstvenik je pred leti sodeloval pri pripravi takrat zelo ambicioznega energetskega načrta koroške deželne vlade. Energetski masterplan, ki ga je koordiniral prav naš sogovornik, je v zadnjih letih nekoliko zastal, toda njegova izvedba je še vedno možna, tudi zastavljen cilj, da bi avstrijska Koroška do leta 2035 prenehala uporabljati fosilna goriva.

Kako pa je z morebitno gradnjo drugega bloka krške nuklearke, ki jo je nedavno vnovič omenjal premier Marjan Šarec?

“Avstrijci imamo že v genih antipatijo do jedrske energije, ker vemo, da gre tudi brez tega.”

Pridružimo se najmlajšim rojakom, ki so na Reki pozdravili Miklavža in popestrili prednovoletno srečanje. Vodstvo društva Bazovica si namreč prizadeva pritegniti najmlajše, pravi predsednik Zvonimir Stipetić:

“Ne samo otroke, ampak tudi mlade starše, ki prihajajo sem v društvo, in mogoče se bodo kdaj odločili, da se aktivneje vključijo v delovanje.”

Pri založbi Mladika so se poklonili lani umrlemu pisatelju in prevajalcu Alojzu Rebuli ter izdali dokumentarno monografijo o njegovem življenju. Več v tokratni Sotočjih, ko se skupaj s člani slavističnega društva Prekmurja Prlekije in Porabja odpravimo tudi v Monošter.

Prisluhnite!


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo