Neformalno srečanju ministrov EU, odgovornih za politiko diaspore, v Bukarešti


Avtor: U.S. Datum: 1652 dni nazaj.


Minister Peter J. Česnik se je v Bukarešti udeležil neformalnega srečanja ministrov Evropske unije, odgovornih za politiko diaspore. Srečanje je organiziralo romunsko ministrstvo za Romune po svetu v okviru predsedovanja Svetu EU.

Ministri držav Evropske unije, odgovorni za področje izseljencev.

Minister se je v nedeljo popoldan, 17. 3. 2019, sestal z g. Photisom Photiou, predsedniškim komisarjem Cipra, pristojnim za humanitarna vprašanja in Ciprčane, ki živijo po svetu. Pogovarjala sta se o možnostih sodelovanja obeh držav ter povezovanju evropskih držav glede vprašanj, ki se nanašajo na njihove diaspore.

Ministrica za Romune po svetu Natalia-Elena Intotero in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik.

V nedeljo zvečer se je minister udeležil svečane večerje, ki jo je gostila ministrica za Romune po svetu ga. Natalia-Elena Intotero in kjer so gostitelji predstavili romunsko kulturo skozi njihovo glasbo in ples.

V ponedeljek, 18. 3. 2019, je v romunskem parlamentu potekalo neformalno srečanje ministrov EU, prvo te vrste, na temo diaspore. Prisotni so se strinjali, da je vprašanje diaspore pomembno za celotno EU in bo pomembno vplivalo tudi na njen nadaljnji razvoj.

Začetek srečanja je bil namenjen predstavitvi praks romunske politike, ki se nanaša na njihovo diasporo. V nadaljevanju je sledila izmenjava dobrih praks med predstavniki držav članic EU z močnimi diasporami. Fokus srečanja je bil na načinih, s katerimi so države članice EU vzpostavile ekonomske in kulturne vezi s svojimi diasporami ter s katerimi podpirajo oz. vzdržujejo ohranjanje jezika in kulture. Zaključek srečanja pa je bil namenjen področju integracije in vračanju evropskih državljanov v države njihovega porekla.

Minister je na srečanju posebej poudaril pomembnost ustvarjanja mostu med etničnimi skupnostmi in državami njihovega izvora, saj dobro sodelovanje prispeva tudi h krepitvi medsebojnega spoštovanja med narodi.

USZS


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo