Nevio Paliska – Izola in motorji v srcu


Avtor: U.S. Datum: 2642 dni nazaj.


V oddaji Primorci po svetu na Radiu Koper se je predstavil nekdanji uspešni dirkač, ki se je prek Argentine in Španije odselil v Anglijo, a ostaja zvest domačemu kraju - tudi kot zbiralec spominov in fotografij na Facebooku.

sprejeli.

Ko se je Nevio Paliska februarja za kratek čas vrnil v Izolo, so ga someščani prisrčno sprejeli. Foto: Nataša Benčič

Nevio Paliska je bil vedno na motorju. Tako se ga spominjajo ljubitelji dirk, ki so mu ploskali na Grobniku in še kje, saj je bil tudi državni prvak v časih nekdanje skupne domovine. Na motorju se ga spominjajo tudi Izolani, ki so se mu morda umikali, ko je z motorjem drvel po ulicah svojega mesta. Zapustil ga je pred sedemnajstimi leti, tako se je pač obrnilo življenje.

Potem ga je pot vodila v Argentino, v Španijo, že vrsto let zdaj živi v Angliji, kjer je našel tudi ljubezen. Vse svoje življenje se ukvarja z motorji, čeprav zdaj ne dirka več aktivno. V garaži sta še dva, tu in tam ju zapelje "en giro", kot bi rekli v Izoli, a aktivno ne dirka več. Ta svet motorjev mu je prinesel mnogo izjemnih delovnih izkušenj in lepih poznanstev. Daleč je od Izole, zato je spomin nanjo še bolj ljubeč.

Na družabnem omrežju Facebook se je pridružil skupini, ki jo je ustanovil Igor Štibilj in nosi ime "Izola - kot je bila nekoč". Kaj kmalu je postal njen glavni administrator in v času, odkar je Nevio po nekaj ur dnevno med svojimi Izolani, fotografijami ljudi in Izole nekoč, je morda še bolj doma, kot tisti, ki tu zares živijo. Arhiv te skupine, ki je v kratkem času od nekaj čez 700 članov prišla do več kot 5000 članov, je mogočen. Nevio ima že več kot 250.000 fotografij mesta, ljudi, dogodkov in zgodba še naprej raste ter povezuje ljudi. Brez politike. Samo ljudje, spomini, ljubezen do mesta.

Pogovor novinarke Nataše Benčič z Neviom Palisko v oddaji Primorci po svetu lahko poslušate na spletni strani Radia Koper.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo