“Nikoli ne smeš obupati!”


Avtor: U.S. Datum: 2087 dni nazaj.


23. julija 2018 v oddaji Sotočja: od življenjskih in alpinističnih zmag Romana Beneta, političnega delovanja mladih in porabske folklore do poklona slikarju, ki je pomembno sooblikoval kulturno dogajanje v Pulju.

Posnetek najdete tukaj: https://radioprvi.rtvslo.si/2018/07/sotocja-181/

Nives Meroi in Roman Benet. Foto: Mateja Železnikar

Podrobneje o vsebini:

Alpinist Roman Benet iz Trbiža je skupaj z ženo Nives Meroi osvojil vseh 14 osemtisočakov in se s tem zapisal v zgodovino svetovnega in slovenskega alpinizma. Petnajsti osemtisočak, ki ga je premagal, je bila huda bolezen. O alpinizmu, ki je njegov način življenja že od mladosti, in boju z boleznijo več v tokratni oddaji.

Gostimo dva rojaka mlajše generacije iz Avstrije. Manuel Jug je politično dejaven koroški Slovenec, ki bi lahko v prihodnosti prevzel vodenje ene od krovnih organizacij. Predsednik kluba slovenskih študentov in študentk v Gradcu Aljaž Pestotnik pa je med drugim ocenil, kako so se v zadnjih letih spremenile razmere na avstrijskem Koroškem in Štajerskem.

Pridružimo se folklorni skupini z Gornjega Senika, ki je nastopila na festivalu v Beltincih, in vas povabimo v Pulj, kjer je na ogled retrospektivna razstava del slikarja Martina Bizjaka. Umetnik, ki je pomembno sooblikoval kulturno dogajanje v Istri, je pustil velik pečat tudi v tam živeči slovenski narodni skupnosti.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo