Noč knjige zasijala tudi na Uradu


Avtor: slovenci Datum: 2954 dni nazaj.


»Biti ali ne biti ... Slovenci?« je geslo, pod katerim se je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos pridružil Noči knjige, ki je zasijala v 79 slovenskih krajih v Sloveniji in zamejstvu, tokrat v spomin na 400. obletnico smrti književnih velikanov Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa.

SKUPNA2

Predstavnica USZS Nadja Skale, Miroslav Košuta, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, Slavko Pregl, Mila Vlašić in mala Eva Macedoni.

Osrednji gostje so bili pisatelj Slavko Pregl, pesnica Mila Vlašić ter tržaški pesnik in pisatelj Miroslav Košuta, kateremu je ob priložnosti osemdesete obletnice minister Gorazd Žmavc izrekel čestitke. Večer, ki ga je povezovala uslužbenka Urada Nadja Skale, so otvorili učenci slovenskega jezika iz Tokia na Japonskem, ki so preko video povezave zapeli Zdravljico.

miro1

Osrednji gost in govornik, pisatelj Miroslav Košuta.

Prvi je pred goste stopil Slavko Pregl, ki je prebral humoreskno otroško zgodbo iz svoje knjige Zvezda s čepico. Na večeru so sodelovali tudi otroci dopolnilnega pouka slovenščine iz Sarajeva, Kaknja in Zenice, ki jih je pripravila mentorica Ana Pulko, preko video posnetka pa so brali pesmi tudi učenci slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Buenos Airesa.

vsi

Mala učenka iz Ljubljane, Eva Macedoni, je nato prebrala dve pravljici, ki jih je v italijanskem prevodu med drugim ilustrirala Vesna Benedetič, likovna umetnica, ki je za priložnost Noči knjige razstavila svoje akvarele za otroke v prostorih Urada.

mila pregl

Pesnica Mila Vlašić.

Osrednji gost in govornik, Miroslav Košuta, je najprej spregovoril o svojem mestu Trst, prebral nekaj svojih pesmi, nadalje pa je razmišljal o geslu Biti ali ne biti ... Slovenci. »Nekaj nas je, ki nimamo nikakršne izbire, ker smo vse življenje veslali v viharnem morju s tem edinim svetilnikom pred sabo: biti to, kar smo se rodili in kar nam je bilo prepovedano ostati. Iz te prepovedi smo črpali življenjsko moč in veslali, veslali proti edinemu cilju: preživeti! Kako in zakaj ostati Slovenci? Posedam na nabrežju, motrim obzorje in ugotavljam: nimam nikakršnih izkušenj, da bi komurkoli lahko svetoval; prihajam in drugačnega sveta, kjer smo svojo plovbo uravnali po zvezdah stalnicah, ki jih zaenkrat ni več. Sam zase pa sklepam: Če je tvoja domovina urejena z ljubeznijo in znanjem, pošteno in solidarno, da ti jo svet zavida, in je ob bogati kulturni dediščini povrh še naravni biser brez primere, boš zmeraj vedel, boš zmeraj vedel, kje je tvoj dom in kdo si. Na žalost pa smo zdaj tam, kjer smo, in ni nikakršnega opravičila, da smo tako nizko.« Košuta se je tudi obrnil do ministra z mislijo, da je na njem in sodelavcih naloga, da ohranijo celovitost duhovne in krvne Slovenije, danes, v času, ko fizičnih mej ni več, vendar se na to večkrat pozabi, saj »danes to domovino brez meja nekateri znova količijo s pregrajami in dvižnimi mostiči.«

noc knjige slike

Ilustracija Noč knjige, umetnice Vesne Benedetič, ki je risbo naslikala posebej za to priložnost.

Nekaj pesmi sta prebrali tudi umetnica Tanja Plevnik in študentka Ema Ilešič ter nekateri gostje iz občinstva. Za glasbo je poskrbel violinist Nikola Semic. Večer so preko neposrednega prenosa na portalu Slovenci.si lahko spremljali v živo Slovenci iz vsega sveta.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo