Nogometno Evropsko prvenstvo manjšin na Južnem Tirolskem


Avtor: slovenci Datum: 2905 dni nazaj.


Bruneck/Brunico - Reprezentanca koroških Slovencev je na nogometnem Evropskem prvenstvu avtohtonih narodnih skupnostih na Južnem Tirolskem osvojila odlično 3. mesto. Evropski prvaki so - tako pri moških kot tudi pri ženskah - postali nemško govoreči Južni Tirolci. Moški celo tretjič zapored!

unnamed

Po četrtem mestu pred štirimi leti na Europeadi pri lužiških Srbih na Saškem (Nemčija) pomeni tokratna uvrstitev selekcije koroških Slovencev nadaljnji vzpon na lestvici najboljših manjšinskih nogometnih reprezentanc v Evropi. Vnovičen uspeh Team Koroška/Kärnten pa je obenem tudi odlična promocija za kandidaturo koroških Slovencev za izvedbo Europeade leta 2020, katero aktivno podpirata tako koroška deželna politika kakor tudi Republika Slovenija, ki bi si po besedah ministra za Slovence Gorazda Žmavca želela razširjeno kandidaturo.

Reprezentanca koroških Slovencev je na turnirju napredovala do polfinala, kjer je izgubila proti velikemu favoritu turnirja, reprezentanci nemško govorečih Južnih Tirolcev z 0:2 (0:0). Tretje mesto na EP pa je varovancem selektorja Marijana Velika pripadlo po izključitvi ekipe Hrvatov iz Srbije, ki so v drugi polfinalni tekmi s skrajno nešportnim obnašanjem poskrbeli za edini škandal na tem sicer vzorno organiziranem prvenstvu. Namesto malega finala proti Hrvatom iz Srbije so Korošci ("ojačeni" z nekaterimi člani delegacije) odigrali prijateljsko tekmo proti Ladincem kot uvod za napet finale med Južnimi Tirolci in Okcitanci, katerega so ob podpori polnih tribun šele v podaljšku z 2:1 dobili nemško govoreči Južni Tirolci. Tudi pri ženskah, ki so prvič odigrale Europeado, je lovoriko evropskih prvakinj osvojila Južna Tirolska. V finalu so domačinke premagale Okcitanke s 3:2.

Selektor reprezentance koroških Slovencev Marijan Velik, obenem tudi predsednik Slovenske športne zveze v Avstriji, je po velikem podvigu Team Koroška/Kärnten dejal, da je ponosen na ekipo, katero so sestavljali nogometaši iz SAK, DSG Sele, Železne Kaple in iz drugih slovenskih oz. dvojezičnih klubov na Južnem Koroškem.
"Če bi proti Južnim Tirolcem lahko igrali v najmočnejši postavi, bi imeli celo dobre možnosti za uvrstitev v finale, morda celo osvojitev lovorike evropskih prvakov", je po izgubljenem polfinalu menil Velik. Vsekakor se lahko zadovoljni in ponosni poslovimo s tega evropskega prvenstva in vsi upamo, da bomo leta 2020 lahko gostili najboljše nogometne reprezentance manjšin iz vse Evrope, je zaključil selektor reprezentance koroških Slovencev, ki se je - vključno z ostalimi člani športne delegacije - na tem turnirju predstavila kot simpatičen ambasador slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Slovesnega zaključka povsem uspele Europeade 2016, na kateri je sodelovalo 23 moških in šest ženskih ekip, se je udeležil tudi južnotirolski deželni glavar Arno Kompatscher, deželna svetnica Martha Stocker, celoten vrh Federalistične unije evropskih narodnih skupnosti (FUENS) ter člani organizacijskega komiteja prvenstva.

"Bilanca Europeade na Južnem Tirolskem je tako iz športnega kot tudi narodnopolitičnega vidika absolutno pozitivna". Ne le, da je bil uspšąen nastop selekcije Team Koroška odlična predstavitev za kandidaturo koroških Slovencev za izvedbo Europeade 2020, Europeada je predvsem tudi odlična platforma za spoznavanje manjšinske realnosti po vsej Evropi, je poudaril ob koncu prvenstva ocenil tudi Nanti Olip, poslujoči podpredsednik NSKS, organizacije, ki je včlanjena v FUENS.
NSKS je že leta 2012 odprl vrata reprezentanci koroških Slovencev k sodelovanju na Europeadi na Saškem in bo tudi nosilec kandidature koroških Slovencev za izvedbo Europeade 2020. Odločitev, katera dežela bo leta 2020 gostila evropsko nogometno prvenstvo manjšin bo sprejelo sedemčlansko predsedstvo FUENS predvidoma že prihodnje leto, poleg koroških Slovencev pa se potegujejo za izvedbo tega veledogodka še nemško-danska regija na severu Nemčije in Okcitanci, 2,5-milijonov močna manjšina v Franciji na meji s Španijo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo