Nora Jankovič se je poslovila


Avtor: U.S. Datum: 1802 dni nazaj.


Mezzosopranistka iz Barkovelj je umrla v 79. letu starosti

Za vedno je ugasnil mezzosoprano Nore Jankovič iz Barkovelj. Operna in koncertna pevka se je rodila v Barkovljah v glasbeno nadarjeni družini, ki so jo sestavljali violinisti, harfistke in solo pevci. Za domačimi zidovi je začela peti in recitirati že kot otrok, kot najstnica pa je začela obiskovati dramsko šolo slovenskega gledališča. V operne vode pa je zaplavala čisto po naključju, je leta 2009 zaupala med pogovorom v SKD Barkovlje. »Že od malih nog sem vedela, da bi se rada ukvarjala z igralskim ali pevskim poklicem, toda kot mlado dekle si nisem predstavljala, da bom kdaj postala operna pevka,« se je takrat izpovedala.

Leta 1964 je na tržaškem konservatoriju pri Lucianu Ganteju diplomirala iz klavirja, zatem pa se je lotila še študija solopetja, iz katerega je pr Francu Ferrariju diplomirala pet let kasneje. Ker je menila, da je v Trstu niso naučili prave pevske tehnike, jo je življenjska pot nato odvedla v Milan, kjer je pevsko tehniko izpopolnjevala pri Marii Carbone. Začela se je udeleževati avdicij in sreča se ji je nasmehnila ravno v milanski Scali, enem izmed templjev operne glasbe; tu je tudi prvič delala z znamenitim dirigentom Claudiom Abbadom.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo