Nov mandat Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu


Avtor: U.S. Datum: 2324 dni nazaj.


V torek, 5. decembra 2017, je v Predsedniški palači potekala prva seja Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu, ki jo je sklical in vodil premier dr. Miro Cerar. Od predstavnikov vlade so bili na seji prisotni podpredsednik Sveta in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, podpredsednik Vlade RS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za kulturo Anton Peršak, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Mirošič in državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreja Barle Lakota.

Prva seja novega Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu. Foto: Bor Slana / STA

Člani Sveta, ki so objavljeni v nadaljevanju, so na seji predstavili položaj in razvojne možnosti slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah. Izpostavili so, da avtohtona slovenska narodna skupnost ne uživa vseh pravic, ki jih ima na podlagi mednarodnih sporazumov in nacionalne zakonodaje, vendar pa navkljub temu zaznavajo napredek na področju uresničevanja njihovih pravic. Ob zaključku seje je bilo sklenjeno, da si bo Republika Slovenija tudi v prihodnje prizadevala reševati odprta vprašanja slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah in bo nadaljevala vzpostavljati pogoje za oblikovanje skupnega slovenskega kulturno-gospodarskega prostora. Sprejeta so bila tudi izhodišča za oblikovanje programa dela Sveta za prihajajoči petletni mandat.

Po zaključku seje so sledile še izjave za javnost, kjer je minister Gorazd Žmavc poudaril, da bomo v Sloveniji nadaljevali z aktivnostmi v smeri promocije slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah kot povezovalnega člena s ciljem regionalnega razvoja in spodbujanja tesnejšega sodelovanja z institucijami v Sloveniji ter v državi, v kateri slovenska skupnost živi in deluje. Dodal je, da si z ohranjanjem kulture in jezika želimo širiti kulturno-gospodarski prostor s poudarkom na mladih.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, predsednik vlade Miro Cerar in podpredsednik vlade Dejan Židan. Foto: Bor Slana / STA

Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze je povedal, da je poznavanje dveh kultur in dva jezika dodana vrednosti, ki jo moramo kot takšno tudi promovirati. Slovenska skupnost se sooča s težavami, zato se je potrebno osredotočiti na vprašanji kaj lahko Slovenija stori za slovensko skupnost in pa tudi kaj lahko slovenska skupnost stori za Slovenijo. Slovenci, ki danes živijo v Italiji si želijo novih vsebin. Krog tistih, ki čutijo pripadnost slovenskemu narodu pa se tudi nenehno širi.

Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk je izpostavil izredno dobre odnose z deželo Koroško, saj slovenska skupnost napreduje na področjih, kjer si to želi, tako ima tudi nekaj županov slovenskega rodu. Lokalno prebivalstvo čuti, da je prisotnost slovenske narodne skupnosti v njihovem okolju prednost. Trenutno je Avstrija pred izzivom sestavljanja nove koalicije, s katero bo tudi slovenska skupnost vstopila v dialog z upanjem, da se bodo uredila še odprta vprašanja zlasti glede financiranja.

Tamara Blažina, poslanka Demokratske stranke v italijanskem parlamentu je potek prve seje Sveta ocenila pozitivno. Poudarila je, da dobrososedski odnosi med državama koristijo tudi slovenski skupnosti in da se s krepitvijo položaja Slovenije na mednarodnem prizorišču krepi tudi zavest pri slovenski narodni skupnosti. Glede odnosov med Italijo in slovensko narodno skupnostjo je povedala, da so se odnosi normalizirali, saj slovenska skupnost uspešno nastopa v družbenem, političnem, gospodarskem in kulturnem življenju. Dodala je, da je novi volilni zakon še daleč od tega, da bi bilo na podlagi njega zagotovljeno zastopstvo v parlamentu, vendar si še naprej prizadevajo za uresničitev tega cilja. Kar bi potrebovali v prihodnje je še večja prisotnost Slovenije v njihovem prostoru.

Erika Köleš Kišš, Državna slovenska samouprava, zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu je izpostavila, da je slovenska narodna skupnost na Madžarskem najmanjša manjšina v tej državi in sploh najmanjša slovenska narodna skupnost v sosednjih državah. Položaj in možnosti slovenske skupnosti na Madžarskem so se izboljšale na podlagi temeljnega zakona, zlasti z vidika, da ima skupnost svojega zagovornika v parlamentu. Pohvalila je zelo dobre politične odnose med Slovenijo in Madžarsko, ki vplivajo tudi na tamkajšnje Slovence. Glede delovanja slovenske narodne skupnosti je povedala, da so na kulturnem in šolskem področju narejeni veliki koraki, si pa želijo tako uspešnega sodelovanja tudi na gospodarskem področju, zlasti s ciljem pridobivanja in ohranjanja mladih kadrov na območjih, kjer živi slovenska narodna skupnost in znotraj te.

Igor Gabrovec, podpredsednik Deželnega sveta Furlanije Julijske krajine je na kratko povzel že povedano z besedami, da si Slovenci v zamejstvu želijo več Slovenije v zamejstvu in več zamejstva v Sloveniji ter dodal, da se je potrebno povezovati preko konkretnih programov s ciljem preseganja administrativnih meja, saj pod enotnim evropskih klobukom ni izgovora, da se kraji, kjer živi slovenska narodna skupnosti ne bi razvijali. Dodal je, da se politično vzdušje spreminja na boljše. Glede mladih pa meni, da jih je potrebno prepričati z argumentom, da kot del slovenske narodne skupnosti pripadajo uspešni skupnosti.

Člani Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu v mandatu 2017-2022

Člani Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu v mandatu 2017-2022. Foto: Bor Slana / STA

Člani Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu v mandatu 2017-2022:

PREDSEDNIK SVETA:

dr. Miro CERAR, predsednik Vlade RS

PODPREDSEDNIK SVETA:

Gorazd ŽMAVC, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

ČLANI - PREDSTAVNIKI IZ ZAMEJSTVA:

 • Gabriel HRIBAR, Stranka Enotna lista, Avstrija
 • Manuel Jug, Zveza slovenskih organizacij, Avstrija
 • Bernard SADOVNIK, Skupnost koroških Slovencev in Slovenk, Avstrija
 • mag. Susanne WEITLANER, Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko, Avstrija
 • mag. Sebastian WALCHER, Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko, Avstrija
 • Rudi PAVŠIČ, Slovenska kulturno gospodarska zveza, Italija
 • Walter BANDELJ, Svet slovenskih organizacij, Italija
 • Tamara BLAŽINA, Slovenska kulturno gospodarska zveza, Italija
 • Igor GABROVEC, Deželni svet FJK, Stranka Slovenska skupnost, Italija
 • Jože HIRNÖK, Zveza Slovencev na Madžarskem, Madžarska
 • Erika KÖLEŠ KIŠŠ, Državna slovenska samouprava (zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu), Madžarska
 • Darko ŠONC, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem, Hrvaška
 • dr. Barbara RIMAN, Slovenski dom-Kulturno prosvetno društvo »Bazovica« Reka, Hrvaška

ČLANI - PREDSTAVNIKI IZ SLOVENIJE:

 • mag. Dejan ŽIDAN, podpredsednik Vlade RS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
 • Zdravko POČIVALŠEK, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
 • Anton PERŠAK, minister za kulturo
 • Iztok MIROŠIČ, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve
 • dr. Andreja BARLE LAKOTA, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje

Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo