Nov napad na Beneške Slovence


Avtor: U.S. Datum: 2648 dni nazaj.


Nov napad na Slovence v videmski pokrajini -  to je cilj predlagateljev zakonskega osnutka, ki bi na škodo Benečanov spremenil deželni zaščitni zakon za Slovence iz leta 2007.

Glavni pobudnik zakonskega osnutka je neumorni čedajski deželni svetnik Roberto Novelli, med podpisniki sta tudi vodja deželne skupine Berlusconijeve stranke Riccardo Riccardi in kandidat desnice za župana Gorice Rodolfo Ziberna - tisti, ki se je pred kratkim v deželni komisiji, ko je bil govor o Slovencih, zavzel za zaščito kitajščine. Predlog sta podpisala tudi nekdanji deželni odbornik za kulturo Ennio De Anna in tržaški politik desne sredine Bruno Marini.

Novelli pod pretvezo zaščite "tistih, ki se ne prepoznavajo v slovenski manjšini in želijo ščititi jezikovne posebnosti rezijanščine, nediščine in terščine" predlaga ustanovitev Inšituta za promocijo rezijanščine in jezikovne različice Nadiških in Terskih dolin ter Kanalske doline. Kaj je to, če ne nagajanje Benečanom, ki se soočajo s hudo gospodarsko in socialno krizo, da ne govorimo o Reziji.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo