Novi prijatelji Slovenije


Avtor: U.S. Datum: 1890 dni nazaj.


Kako že gre: "Prijatelji mojih prijateljev so moji prijatelji?!" Po tem reku so prijatelji Slovenije tudi prijatelji našega združenja prijateljev Slovenije na Nizozemskem in jim pomagamo, kjer in kako le moremo. Tako se na nas s vprašanji in z različnimi prošnjami obračajo posamezniki in podjetja, ki Slovenijo odkrivajo bodisi kot turistično, bodisi kot poslovno zanimivo deželo. Tokrat so nas študentje novinarstva Univerze Windensheim prosili, da jim posredujemo informacije o domovini in da jih povežemo z zanimivimi sogovorniki.

Rezultate tega sodelovanja je najti na njihovem (nizozemskem) blogu , na našo prošnjo pa so Lucie Lammers, Sanne Nieuwenhuis, Maureen Bosschaert, Anouk van de Schootbrugge, Lieuwe Wiegersma, Thijs Menke en Arjen Visser takole opisali svojo slovensko izkušnjo:

"Konec februarja smo že kar malo obupavali. V okviru našega študija naj bi izbrali eno državo in jo opisali v različnih produkcijah, seveda je to vključevalo tudi obisk te dežele. Odločili smo se za Slovenijo, o kateri se na Nizozemskem bolj poredko kaj bere ali sliši. Ker tudi sami nismo vedeli prav veliko o tej deželi, nas je čakala težka naloga. Še posebno, ker nobeden od nas še niti ni srečal kakega Slovenca ali Slovenke, s katerimi bi že tukaj lahko navezali stike in v razmeroma kratkem obdobju naredili nekaj intervjujev. Ko smo že skoraj izgubili pogum, smo k sreči naleteli na združenje Prijateljev Slovenije na Nizozemskem. In smo po njih odkrili, kako so Slovenci izredno pripravljeni pomagati. Po njihovem posredovanju, med drugim po pozivu njihovim članom in skupini "Slovenci na Nizozemskem" na Facebooku smo namreč takoj dobili veliko odzivov, ki so se izkazali za odličen vir najrazličnejših zgodb – med drugim o Slovencih v limburških rudnikih, o rjavih medvedih in o turizmu.

Mladi novinarji v Sloveniji

Vrhunec naše slovenske pustolovščine pa je bil seveda obisk Slovenije. 30. aprila smo poleteli s Schiphola in prvi pogled na slovensko pokrajino je sprožil veliko ‘ooooo’-ov in ‘aaah’-ov, tako zelene gorske pokrajine na Nizozemskem pač nismo vajeni. Iz našega postojanke v centru Ljubljane je bilo vse, kamor smo se odpravili, zelo blizu. Vnaprej smo se malo bali, kako bo z jezikom, pa se je izkazalo, da angleščina ni problem. Poleg tega so bili tako slovenski študenti, nogometaši kot celo slovenski udeleženci Evrovizije izredno prijazni in pripravljeni za pogovor z nami.

Vmes smo med sprehodi in z vožnjo po Ljubljanici spoznavali prestolnico in obiskali slavno Blejsko jezero. In seveda odlično jedli v dobrih gostilnah. Tako se ta dober teden nismo dolgočasili niti sekunde. Nazaj na Nizozemskem imamo v naslednji tednih veliko dela z obdelavo zbranega gradiva. Povezave k našim člankom je najti na https://www.facebook.com/Slonieuws-1824329751005012/ Na Slovenijo bomo imeli vedno lepe spomine in kdo ve, kdaj in ob kateri priložnosti se spet vrnemo":

Tako torej študentje iz Zwoleja, med tem so se na Prijatelje Slovenije obrnili študentje iz Rotterdama. Tudi ti se v kratkem odpravljajo v Slovenijo, pa potrebujejo malo prijateljske podpore.

Metka Dijkstra - Murko


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo