Novo v Mohorjevi Celovec


Avtor: U.S. Datum: 2520 dni nazaj.


Celovška Mohorjeva družba je predstavila novo knjigo v slovenščini in dve v nemščini. V slovenščini je izšlo delo zgodovinarja dr. Marjana Linasija z naslovom Koroške vojne zgodbe.

Kot so zapisali v založbi, Linasi že več kot trideset let raziskuje protinacistični odpor na južnem Koroškem. Ob delu v slovenskih in avstrijskih arhivih je našel kopico dokumentov, ki osvetljujejo dogodke in usode ljudi, ki so se uprli nacionalsocialističnemu režimu. Našel pa je tudi dokumente in pričevanja o nenavadnih, krutih dogodkih v letih 1938-1945 na Koroškem tostran in onstran bivše saintgermainske meje in o vlogi posameznikov v njih tako na partizanski kakor tudi na protipartizanski strani. Zgodbe, od katerih se nekatere berejo kot kriminalke, odstirajo marsikje drugačen pogled na dogajanja v času zločinskega nacističnega režima in dokazujejo, da dogajanje ni bilo črno-belo, ampak je imelo zelo različne barvne odtenke.

V nemščini sta izšli knjigi Krassimire Dimove Schneeglöckchenporträts - Eine Handauflegerin erzählt (v prostem prevodu Zvončkovi portreti - pripoved naslonjala za roke) in Teodore Toleve Das armenische Volk - Genozid und Schicksal (Armensko ljudstvo - genocid in usoda).


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo