NSKS zahteva več denarja za manjšinske časnike


Avtor: U.S. Datum: 2270 dni nazaj.


V skladu s 7. členom Avstrijske državne pogodbe mora država poskrbeti za tiskane medije slovenske narodne skupnosti. Te obveze ne izpolnjuje, opozarja Narodni svet Koroških Slovencev, ki zato zahteva takojšnjo podvojitev podpor narodnim skupnostim.

Zbor narodnih predstavnikov, najvišji organ odločanja v NSKS, je vprašanje državnih podpor obravnaval po objavi podatkov, da so zvezna vlada, dežele in državna podjetja od aprila do junija letos za lastno promocijo porabile več kot 46 milijonov evrov. Trem največjim dnevnikom v državi je dunajska vlada v istih treh mesecih namenila dobrih 11 milijonov evrov podpore. Zneski, namenjeni medijem narodne skupnosti, pa se niso spremenili že od leta 1995. Tednik Novice, edino tiskano glasilo koroških Slovencev , je od začetka leta prejel le 9 tisoč evrov, vlada pa ni ugodila niti prošnjam za kratkoročno finančno pomoč, so ugotavljali predstavniki in ocenili, da je tako nizek znesek za Avstrijo sramoten.

NSKS je zato pozval avstrijsko vlado, da zagotovi denar za Novice v letošnjem letu, da z zakonom poskrbi za sistemsko financiranje in da takoj podvoji podpore narodnim skupnostim.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo