NUK: z edinstveno razstavo v praznovanje leta reformacije


Avtor: U.S. Datum: 2572 dni nazaj.


V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) so z razstavo Beseda Božja ostane na veke kot eno izmed osrednjih prireditev zaznamovali leto reformacije 2017 v Sloveniji. Na razstavi so predstavljena temeljna besedila slovenskega protestantskega gibanja.

Jurij Dalmatin, prvi slovenski prevod Svetega pisma

Jurij Dalmatin, prvi slovenski prevod Svetega pisma

Izključno slovenski viri

V Veliki čitalnici NUK so pred samim odprtjem razstave predstavili ključna dela, ki z današnjega gledišča pomenijo izraz upora proti obstoječemu. Po besedah avtorja razstave izr. prof. dr. Jonatana Vinklerja ne gre le za predstavitev Lutrovega življenja in dela, temveč je razstava posvečena reformaciji v širšem pomenu. Razdelili so jo v pet sklopov, priprave so potekale od lanskega poletja, naslonili pa so se izključno na slovenske vire in možnosti.

Primož Trubar: Hišna postila

Primož Trubar: Hišna postila

Stiški rokopisi in Biblija

Javnosti so predstavljene knjige neprecenljive vrednosti, med njimi kodeks, ki ima na začetku traktat o husitih v latinščini, izpisan v gotici. Kot je pojasnil Vinkler, je kodeks edinstven, saj ga je napisal pisec starejšega dela slovenskega Stiškega rokopisa. Slednji pa je po Vinklerjevih besedah za slovensko kulturo izjemnega pomena, saj so slovenski srednjeveški spomeniki zelo redki.

Na razstavi je predstavljena tudi pesmarica Duhovne pesmi in psalmi, izjemno redek tisk, ki do nedavno ni bil zabeležen v protestantski bibliografiji, in to v evropskem merilu. Izjemna sta tudi izvoda Lutrove Biblije iz leta 1570 in Dalmatinove Biblije iz leta 1584, ki sta na razstavi postavljena zrcalno. Kot je poudaril Vinkler, sta knjigi tekstno in likovno "mati in hči", saj je bila iz Lutrove biblije wittenberške izdaje vzeta likovna oprema za tisk Dalmatinove Biblije.

»Reformacija nas v današnjem času lahko marsičesa nauči, nas kliče, da delujemo v duhu strpnosti in sožitja,« je na novinarski konferenci pred odprtjem razstave med drugim dejal evangeličanski škof mag. Geza Filo, brez dvoma pa je razstava pomembna tako iz verskih kot tudi iz kulturnih in civilizacijskih razlogov.

Oprema razstave

Oprema razstave

Ob 500-letnici reformacije bo sklop dogodkov potekal tudi na Ljubljanskem gradu. Po besedah vodje programa na Ljubljanskem gradu Marka Brunskoleta bosta rdeča nit dogodkov jezik in knjiga.

V sodelovanju z Goethejevim institutom v Ljubljani pa je nastala postavitev Raz-stavljena usta, ki v ospredje postavi Lutrovo jezikovno ustvarjanje; osem Lutrovih besednih zvez je bilo izhodišče za osem instalacij.

Programi za družine in mladino ter spletna aplikacija

V NUK v letu, ko obeležujemo 500-letnico začetka verske reforme Martina Lutra, pripravljajo tudi programe za družine in za osnovno- ter srednješolsko mladino, koncerte na Ljubljanskem gradu, okroglo mizo 500 let reformacije, spletno aplikacijo, s katero naj bi k raziskovanju tega obdobja in njegovih akterjev spodbudili predvsem mlajšo generacijo.

Razstava, ki bo na ogled do 10. junija, je nastala v sodelovanju med NUK in Univerzo na Primorskem, odprl jo je predsednik RS Borut Pahor, spremlja pa jo tudi bogat katalog.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo