O mladih, za mlade, z mladimi


Avtor: U.S. Datum: 1556 dni nazaj.


Pomemben jubilej Narodnega sveta koroških Slovencev, mreženje mladih v MAJ-u, skupni odbor Slovenije in Furlanije julijske krajine, o slovenščini na reški OŠ Kozala in z Martinom Ropošem o razvoju Porabja

S predsednikom Narodnega sveta koroških Slovencev Valentinom Inzkom potegnemo črto pod 70 let delovanja te krovne organizacije, ki je pomemben jubilej praznovala v Kulturnem domu v Pliberku. Časi se spreminjajo in spremembe so nujne tudi v Narodnem svetu, pravi dolgoletni diplomat, prepričan, da je v organizaciji kar nekaj sposobnih mladih, ki bodo nadaljevali delo.

Da mlade rojake zanima sodelovanje in povezovanje, dokazuje tudi mreža Alpe Jadran – MAJ, ki je svoje letošnje sklepno srečanje pripravila v Ljubljani. Mladi rojaki iz sosednjih držav in Slovenije so že drugo leto spoznavali drug drugega in življenje v zamejstvu, na delavnicah pa dobivali znanje predvsem s področja gospodarstva. Kdo so mladi iz sosednjih držav, ki sodelujejo v MAJ-u in zakaj, lahko slišite v tokratni oddaji.

Pogovarjamo se tudi Nežo Kravos, predsednico novoustanovljenega društva mladih Slovencev v Italiji DM+, ki ima sedež v Špetru v Benečiji.

Vprašanje slovenskega predstavnika v rimskem parlamentu in vrnitev Narodnega doma v Trstu sta stalni temi pogovorov predstavnikov Slovenije in Furlanije Julijske krajine. Tudi na srečanju zunanjega ministra Cerarja s predsednikom vlade Furlanije Julijske krajine Fedrigo je bilo tako. Kaj sta se dogovorila, nas zanima v tokratni oddaji.

O pouku slovenščine na reški osnovni šoli Kozala se pogovarjamo z novo učiteljico Ksenijo Klovar Lukarić.

Ksenija Klovar Lukarić - učiteljica slovenščine na OŠ Kozala

Naš gost je tudi porabski Slovenec Martin Ropoš, do pred kratkim predsednik krovne Državne slovenske samouprave. Po skoraj 25 letih  je predal vodenje organizacije. Kot podpredsednik pa bo pomagal pri uresničitvi razvojnega programa slovenskega Porabja, za katerega bo madžarska vlada v štirih letih namenila 3 milijone evrov. Kaj prinaša ta program?

Martin Ropoš je skoraj 25 let vodil Državno slovensko samoupravo

Prisluhnite oddaji: Sotočja (Radio Prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo