Ob 20-letnici Društva Slovenija Rusija izpostavili vezi med državama


Avtor: slovenci Datum: 2838 dni nazaj.


Na ruski strani skozi leta ni bilo dvoma, da Slovenija spada v EU in Nato, hkrati pa je prijateljska država. To dvoje se ne izključuje, je na današnji prireditvi ob 20. obletnici ustanovitve Društva Slovenija Rusija poudaril njegov predsednik Saša Geržina. Ker društvo presega nacije in kulture, najraje slišijo, da jim rečejo ljudje dobre volje.

Geržina

Predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Geržina je na praznovanju obletnice društva spomnil na zgodovino društva, katerega namen je "povezovanje Slovenije in Rusije na osnovi kulturne in jezikovne bližine ter pristne naklonjenosti v medčloveških stikih na najrazličnejših področjih".

Ideja o društvu je vzklila že leta 1992, zanjo so zaslužni Ljubo Sirc, Saša Slavec, Sergej Bubnov in Jurij Gustinčič. Društvo je bilo uradno ustanovljeno štiri leta kasneje. Prireja vrsto kulturnih prireditev, predavanj, okroglih miz, filmskih večerov, strokovnih ekskurzij po obeh državah in ostalih dogodkov.

Društvo skupaj z Občino Kranjska Gora in ruskim veleposlaništvom soorganizira spominske slovesnosti ob Ruski kapelici na Vršiču. Letos praznujemo 100. obletnico postavitve kapelice, kar je v svojem govoru omenil tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Ta je med drugim povedal, da slovenski in ruski narod povezujejo mnoge vezi.

Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev je dejal, da so dvostranski odnosi med državama na zelo visoki ravni, saj skoraj ni področja, na katerem Slovenija in Rusija ne bi sodelovali. Pohvalil je delovanje društva, pri tem je omenil Sklad Toneta Pavčka, ki se posveča učenju ruskega jezika.

Geržina je omenil dinamičen in iskren politični dialog med državama, ki pa ne izključuje včasih tudi manj prijetnih sporočil in resnih pomislekov o temah, o katerih se Ljubljana in Moskva ne strinjata.

Praznovanje 20. obletnice društva v Lutkovnem gledališču Ljubljana je spremljal pester kulturni program. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo