Ob obletnici meje bo zaživela galerija


Avtor: U.S. Datum: 2170 dni nazaj.


Ob meji med slovensko in avstrijsko Štajersko bo 13. maja, ob 99. obletnici nastanka meje, postavljena „Galerija na meji“. Serija okvirjev za slike bo uokvirjala poglede na slikovito gričevnato krajino med krajema Jurij ob Pesnici in Langegg an der Weinstrasse. Skozi galerijo bo obiskovalce popeljal avdio vodič, so sporočili iz KUD Ljud.

Mejni prehod pri Sv. Juriju ob Pesnici.

Ločnica med državama, jezikoma, narodoma

Meja med slovensko in avstrijsko Štajersko je leta 1919 postala ločnica med dvema jezikoma, dvema državama, dvema narodoma. Ob svoji 99. obletnici bo postala prizorišče unikatne sprehajalne pripovedi. Okviri za slike, brez slik, bodo uokvirjali poglede na vinograde in pašnike, na hiše in polja, na obmejne kamne in na nevidno mejo. Avdio vodič pa bo prvoosebna pričevanja in avtorsko glasbo združil v esejistično popotovanje v zgodovino pokrajine, zaznamovane z mejo.

Tako se bodo odlomki iz osebnih pričevanj prepletli z glasbo in teoretskimi razmisleki v esejistično popotovanje, ki bo na voljo v slovenščini in nemščini, so sporočili iz mednarodnega kolektiva performerjev KUD Ljud, pri katerem so se za projekt Galerija na meji povezali s partnerji iz Slovenije in Avstrije ter Pavlovo hišo, kulturnim domo Slovencev na Štajerskem.

SVSDslovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo