Obeležitev slovenskega kulturnega praznika v rezidenci veleposlanika


Avtor: slovenci Datum: 2857 dni nazaj.


Varšava - V ponedeljek 8. februarja je v rezidenci veleposlanika Roberta Krmelja v Varšavi potekalo srečanje slovenske skupnosti v počastitev slovenskemu kulturnemu prazniku – Prešernovem dnevu.

Vašrava

Letos smo k sodelovanju povabili študente prvega in tretjega letnika Oddelka za slovenistiko Univerze v Varšavi, ki so pod mentorstvom prof. Jasmine Šuler Galos pripravili kulturni program. Pri pripravi slednjega je sodelovala  in dogodek povezovala Maja Hajdinjak, ki se mudi na študijski izmenjavi v okviru programa Erasmus+ na Fakulteti za poljske študije v okviru Univerze v Varšavi.

V uvodnem nagovoru je veleposlanik Robert Krmelj med drugim izpostavil vlogo kulture pri oblikovanju slovenske narodne zavesti ter opozoril na pomembnost negovanja slovenskega jezika povsod v tujini, kjer je danes živa slovenske beseda ohranjena.

Poljski študentje slovenščine so se program začeli s citiranjem Vodnikove pesmi Dramilo iz obdobja razsvetljenstva, nadaljevali s Prešernovimi Magistralami, se spomnili Simona Jenka z Naprej zastava slave in citirali Cankarjevega Kurenta, Slovensko zemljoAlojza Gradnika, Šomnovo Ob muri in pesem Sarajevo Vena Tauferja. Literarni del večera smo sklenili z Bosansko elegijo Miljenku Jergoviću avtorja Aleša Debeljaka, kateremu v spomin smo večer tudi posvetili.

Študentje so dogodek popestrili še s petjem pesmi Nebotičnik in Šuštarski most, ob spremljavi kitare. Spekli so zavitke iz testa s skritimi citati slovenskih literatov.

V spomin na dogodek je bila izdana brošura literarnega večera.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo