Obisk delegacije društva Pleteršnikove domačije iz Pišec v Trstu


Avtor: U.S. Datum: 2629 dni nazaj.


V sredo, 14. decembra 2016, se je delegacija društva Pleteršnikova domačija iz Pišec udeležila obiska pri tržaških Slovencih. Delegacijo je sestavljalo osem članov, vodil jo je predsednik društva Martin Dušič. 

Prva točka na programu je potekala v Tržaškem knjižnem središču TS 360 na trgu Oberdank v Trstu. Skupino, ki jo je med celotnim obiskom spremljal Lissiach, je sprejela gospa Ilde Košuta, ki je poudarila vlogo in pomen knjigarne ter tudi izjemno prizadevanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu pri obnovitvi slovenske knjigarne v Trstu.
V drugem delu dogodka v knjigarni so bili člani društva gostje dogodka Na kavi s knjigo, ki jo založbi Mladika in Založništvo tržaškega tiska vsako sredo prirejata v TKS-ju. Gostja sredinega dogodka je bila slavistka in prof. Marija Mercina, ki je predstavljala dve svoji publikaciji. Ob nezanemarljivem številu prisotnega občinstva so uverturo v predstavitev publikacij poklonili Pleteršnikovi pevci ob spremljavi na harmoniko. Goste je občinstu predstavila urednica založbe Mladika Nadja Roncelli, sam je občinstvo nagovoril tudi gospod Martin Dušič, ki je prof. Mercina uradno poklonil tudi izvod ponatisa Pleteršnikovega slovarja, Roncellijevi pa poklonil publikaciji in drugo gradivo. Tržaškemu knjižnemu središču je delegacija poklonila tudi nekaj promocijskega gradiva iz Pišec.
Drugi del jutra je sledil na Ulici San Francesco. Sprva je delegacija stopila v Narodno in študijsko knjižnico, kjer jih je sprejela in nagovorila knjižničarka Vivana Vodopivec, ki je predstavila delovanje NŠK. Po tem nagovoru je predsednik Dušič izročil tudi Narodni in študijski knjižnici izvod ponatisa Pleteršnikovega slovarja. Tudi knjižnici je Dušič izročil nekaj promocijskega gradiva.
Jutro je sledilo na Zvezi slovenskih kulturnih društev. Tu sta delegacijo pričakala blagajnik ZSKD Marko Rupel in pokrajinska predsednica ZSKD za tržaško Valentina Sancin. Beseda je ob aktivni udeležbi tudi Lissiacha tekla ne le o delovanju in zgodovini ZSKD, ampak tudi o čezmejnem povezovanju, o problematikah krajevnih kulturnih društev ter o odnosu z ištitucijami v obeh državah. Sledila je kratka družabnost, nato je delegacijo sprejel tudi direktor Slovenske kulturno-gospodarske zveze Marino Marsič, ki je s krajšim pozdravom predstavil prisotnim delovanje krovne organizacije Slovencev v Italiji. Gostje so vsem sogovornikom izročili priložnostni poklon.
Obisk se je nadaljeval z Malino Tedeschi, ki je profesionalna in pooblaščena vodička. Pot je vodila na ogled »slovenskega« Trsta, ki je trajal približno dve uri. Z vodičko se je skupina sprehodila vse do Velikega Trga mimo Narodnega doma in pomola San Carlo.
Kmalu se je obisk zaključil v Dijaškem domu Srečka Kosovela v Trstu. Skupino je sprejel ravnatelj doma Gorazd Pučnik, ki jo je popeljal po stavbi in ji navedel celoten obseg številnih dejavnosti doma. V drugem delu srečanja, po kosilu, je ravnatelj Pučnik skupini temeljito opisal še en segment dejavmosti, in sicer že večdesetletno delo s »ptički brez gnezda«, to se pravi z mladoletnimi migrantni in prosilci za azil.
Obisk se je zaključil v popoldanskih urah. Med dogodkom je skupina prejela številne informacije o Slovencih v Italiji in si je tako ustvarila celovito sliko njihove dejavnosti. Z druge strani je vest o dejavnostih Pleteršnikove domačije prišla vse do Trsta in do tam delujočih slovenskih ustanov.
Med obiskom ZSKD so člani delegacije prejeli tudi nov Vodnik ZSKD – po poteh slovenskih kulturnih društev v Italiji, kjer so navedena vsa društva, ki so članice ZSKD. Ravno ta vodnik je lahko izhodišče za vse stike, ki se bodo morebiti še naprej razvijali iz tega obiska.

Martin Lissiach, koordinator dejavnosti ZSKD
V Trstu, 16. decembra 2016


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo