OBISK DRŽAVNE SEKRETARKE OLGE BELEC IN VODJA SEKTORJA URADA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA SLOVENCE V ZAMEJSTVU IN PO SVETU DR. ZVONETA ŽIGONA V DRUŠTVU SAVA IN NACIONALNEM SVETU SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE


Avtor: U.S. Datum: 1701 dni nazaj.


V okviru svojega prvega uradnega obiska Srbije sta državna sekretarka Olga Belec in vodja sektorja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Zvone Žigon obiskala Društvo Sava v Beogradu in Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Republiki Srbiji.

Delegacijo iz Slovenije so sprejeli Saša Verbič, predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Republiki Srbiji in Društva Sava, dr. Maja Đukanović, predsednica odbora za izobraževanje Nacionalnega sveta, Dragomir Zupanc, predsednik odbora za kulturo Nacionalnega sveta in Društva Sava, Dino Dolničar, predsednik odbora za informiranje Nacionalnega sveta, ter Aurena Dinić in Biljana Milenković-Vuković, članici Nacionalnega sveta in Društva Sava.

Gostitelji so zastopnikom Urada predstavili Društvo Sava in Nacionalni svet ter se jim zahvalili za dosedanjo podporo slovenskim društvom v Srbiji. Sledil je pogovor o pomembnih temah, povezanih s aktualnimi problemi, s katerimi se srečuje slovenska narodna manjšina v Republiki Srbiji, in o strategiji delovanja Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji kot krovne organizacije, ki predstavlja celotno slovensko skupnost. Poudarili so pomembnost še tesnejšega povezovanja z matico na področju kulture, izobraževanja, delovanja mladih in informiranja, pomembnost ohranjanja narodne identitete pri Slovencih v Srbiji in potomcih slovenskih izseljencev, prisotni pa so se strinjali tudi glede tega, da bi potencialno osnovanje slovenskega kulturnega centra v Srbiji prispevalo k višji ravni ohranjanja narodne identitete in promocije slovenske kulture v Srbiji, ter s tem tudi ugleda Republike Slovenije v regiji.

Delegacija Slovenije je nato skupaj z gostiteljem Verbičem obiskala prof. dr. Majo Đukanović na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu, ter študente pri pouku dr. Tanje Tomazin, generalne sekretarke Nacionalnega sveta in lektorice slovenskega jezika na beograjski Univerzi. Lektorat v Beogradu je največji lektorat slovenskega jezika in kulture na svetu, ki ga skupno obiskuje okoli sedemsto študentov. Pogovarjali so se o aktualnostih slovenskega jezika znotraj šolskega in izobraževalnega sistema v Republiki Srbiji ter izzivih, s katerimi se na tem področju srečujejo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo