Obljubil več denarja za Novice


Avtor: U.S. Datum: 2252 dni nazaj.


Avstrijski minister za umetnost, kulturo, ustavo in medije Thomas Drozda (SPÖ) je obljubil povišanje finančne podpore slovenskemu tedniku Novice. Čeprav zakona o pospeševanju medijev še ni uspelo sprejeti oz. posodobiti, bodo Novice kljub temu lahko še naprej izhajale, je zatrdil Drozda.

Avstrijski minister za umetnost, kulturo, ustavo in medije Thomas Drozda.

Avstrijski minister za umetnost, kulturo, ustavo in medije Thomas Drozda. Foto: ORF

V nedeljo opoldne je Drozda obiskal Muzej Suha industrialca Herberta Liauniga. Njegove besede je prevevalo globoko spoštovanje do osebnosti, ki skrbijo za prepoznavnost kulture in umetnosti. Mnogo je umetnikov in umetnic, avtorjev in avtoric svetovnega slovesa, ki imajo svoje korenine na Koroškem, in ki s svojo ustvarjalnostjo potrjujejo, da se Avstrija lahko upravičeno imenuje država kulture, je poudaril Drozda. Ob tem je napel lok od likovnih umetnic Marie Lassnig in Kiki Kogelnik do pisatelja Petra Handkeja in avtorice Maje Haderlap. Posebej je izpostavil režiserja Martina Kušeja, ki ga je Drozda pred dvema tednoma imenoval za novega direktorja dunajskega Burgtheatra.

Thomas Drozda je kot minister za umetnost, kulturo, ustavo in medije maja lani nasledil Josefa Ostermayerja. Za politične agende avstrijskih avtohtonih narodnih skupnosti v vladi je po Ostermayerjevem odhodu sedaj sicer odgovorna državna sekretarka Muna Duzdar. Kot minister za medije pa je Drozda še naprej pristojen tudi za manjšinske medije.

Potem, ko se je parlament prejšnji četrtek razpustil in s tem sklepom uradno omogočil predčasne parlamentarne volitve, je ostala v predalu tudi reforma zakona o pospeševanju medijev. Osnutek reforme zakona med drugim predvideva finančno podporo medijem, neodvisno od števila naročnikov in bralcev, zaradi česa bi po tej poti lahko dobili sredstva tudi manjšinski mediji.

Čeprav zakona o pospeševanju medijev še ni uspelo sprejeti in ga postaviti na sodobne temelje, bo slovenski tednik Novice kljub temu lahko še naprej izhajal, je zatrdil Drozda. Finančna podpora Novicam da se bo povišala, je obljubil.

Minister Thomasa Drozde je v pogovoru za Slovenski spored ORF izrazil svojo solidarnost s koroškimi Slovenci, nadalje pa razložil, kaj si slovenska narodna skupnost lahko obeta z vidika bodočega proračuna urada zveznega kanclerja. 14. septembra letos bo Drozda odprl v Borovljah kulturni teden „Dialog in kultura“ narodnostnega biroja deželne vlade.

RTVS SVSD / slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo