Obnovljene knjige slovenskih avtorjev iz vrhniškega Depoja Slovencem po svetu


Avtor: U.S. Datum: 2198 dni nazaj.


V začetku tega tedna je Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o., premierno predstavilo predstavitveni film, namenjen osveščanju uporabnikov o pomembnosti javne gospodarske službe in varstva okolja. S tem področjem se namreč sreča prav vsak občan ... Priložnostne prireditve ob predstavitvi filma sta se udeležili tudi evropska poslanka Tanja Fajon, in mag. Andrejka Majhen, vodja kabineta Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Podprli sta akcijo zbiranja slovenskih knjig slovenskih avtorjev. Med odpadki se namreč znajdejo tudi knjige, ki jih v procesu ločevanja očistijo in ponudijo bralcem.

Foto: Komunalno podjetje Vrhnika

V Komunalnem podjetju Vrhnika so v Cankarjevem letu prišli na idejo, da bi zbirali knjige slovenskih avtorjev, ki bi jih Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu podaril Slovencem, ki živijo onkraj meja Slovenije. Urad je idejo podprl, sekretarka v uradu, Andrejka Majhen: "V stiku s Slovenci po svetu vedno znova ugotavljamo, da si človek, ki živi v tujini, želi stikov z matično domovino. Zbiranje knjig ni naša osnovna dejavnost, vsekakor pa s prebiranjem knjig slovenskih avtorjev ohranjamo identiteto slovenstva pri Slovencih izven meja domovine, kljub temu, da se vsi lepi občutki Slovenstva pričnejo doma. Slovence po svetu ne povezuje samo kulturna dediščina, folklora, temveč tudi zdravo, čisto in varno okolje, zelena domovina in slovenska beseda. Pobuda Komunalnega podjetja Vrhnika, da bi zbrane knjige slovenskih avtorjev predali Slovencem po svetu nam je bila izziv. Prejete knjige bomo na letnem srečanju v Brežicah poklonili enemu izmed slovenskih središč, kjer bodo na voljo bralcem." Majhnova si želi, da bi to postala trajna akcija, posebne pozornosti pa je seveda deležna v letošnjem letu evropske kulturne dediščine in Cankarjevem letu.

Več na strani časopisa Notranjsko-primorske novice.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo