Od feministke do feministke – od človeka do človeka


Avtor: U.S. Datum: 2294 dni nazaj.


Intervju z Vereno Gotthardt

Blaženo se smejijo z oljnih slik. Obtežene s težkim blagom obleke so izklesane iz belega marmorja. S čopičem v roki, umazani od barv, stojijo pred slikarskim stojalom. Ženske v umetnosti. Od umetnice do umetniškega objekta. Od »emance« do manekenke. Od feministke do feministke. Verena Gotthardt o feminizmu, umetnosti in slovenski narodni skupnosti.

Verena Gotthardt

Verena Gotthardt. Foto: Novice

Kaj je zate feminizem?

Zame je beseda feminizem zelo širok pojem, ne moreš ga prav uvrstiti. Hotela bi, da se feminizem zavzema za človekove pravice s posebnim poudarkom na ženskah. Menim, da v feminizmu ne gre za dajanje prednosti nekemu spolu, ampak za enakopravnost.

Kako vidiš vloge spolov ali tudi vloge ženske?

Pogosto ljudje ocenijo le zunanjost. Če na primer vidijo kako nališpano »teto«, potem rečejo: »Kako pa si ti lahko feministka?« Toda menim, da se lahko oblečeš, kakor hočeš in vseeno zastopaš to mišljenje. To je tvoja pravica, da delaš, kar hočeš in da je to vredu. Na splošno menim, da družba ustvarja stereotipe. Na primer, da morajo moški biti trdi in brez emocij. Tudi moški so lahko feministi, saj gre za človekove pravice. Danes je feminizem itak bolj razširjen, v mojem socialnem krogu na Dunaju na primer so vsi feministi, ne glede na to ali so moški ali pa ženske.

Kaj je zate moderna ženska?

Moderna ženska je zame nekdo z odprtimi mislimi. Nekdo, ki živi v sodobnosti, ne po starem kopitu in ki ne misli, »ker sem ženska, tega ne zmorem.« Tudi ženska lahko na primer postane električarka. Moderna ženska se sama odloči, ali hoče imeti otroke ali če hoče delati. Lahko ima oboje, če ji je pa bolj všeč imeti le otroke ali le delo, je to tudi vredu.

Intervju v celoti lahko preberete na strani: http://www.novice.at/brez-meja/od-feministke-feministke-od-cloveka-cloveka/


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo