Odprtje razstave Pot knjige


Avtor: U.S. Datum: 1893 dni nazaj.


Osmi februar je slovenski kulturni praznik, dan, ko se spominjamo smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Od njegove smrti je preteklo točno 170 let, a njegove besede so žive še danes. Slovenska književnost je v obdobju romantike dosegla enega izmed svojih vrhov. France Prešeren je pokazal, da je tudi v slovenskem jeziku mogoče izražati najgloblje misli in občutke.

Kulturni praznik smo v Banjaluki obeležili z odprtjem razstave Pot knjige – od avtorja do bralca. Potujoča razstava nam prikaže proces nastajanja knjige, brošure in plakate je v sodelovanju z Bralnim društvom Slovenije zasnovala in izdala Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Odprtje razstave je bilo v Narodni in univerzitetni knjižnici Republike Srbske, v imenu knjižnice nas je pozdravil Berislav Blagojević, v imenu Društva Slovencev Triglav pa Mladen Bubonjić.

Učenci dopolnilnega pouka slovenščine so pripravili kratek program, slišali smo pesmi Kajetana Koviča, Anje Štefan in Toneta Pavčka. Srednješolci in odrasli so nastop zaključili s sedmo kitico Prešernove pesmi Zdravljica - torej z besedilom slovenske himne. France Prešeren je v pesmi izrazil svojo željo po svobodi, enakosti, bratstvu in medsebojnem spoštovanju vseh ljudi in to sporočilo je vedno znova vredno ponavljati. Slišali smo, kako pesem zveni v slovenščini, srbščini, angleščini, nemščini in ruščini. Razstavo so odprli naši gostje iz Slovenije: avtorja stripa Pot knjige, od avtorja do bralca, pisatelj Žiga X. Gombač in ilustrator David Krančan ter Tjaša Urankar, strokovna svetovalka za področje bralne kulture na Javni agenciji za knjigo Republike Slovenije in vodja projekta Pot knjige.

Obiskovalci, ki so povsem napolnili dvorano, so si z zanimanjem ogledali razstavo, navdušeni so bili nad knjižnim moljem, ki v zabavnih stripih mlade spodbuja k branju, uživali pa so tudi v sproščenem klepetu z gosti.

Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo