Ogorčenje nad osnutkom ustave avstrijske Koroške tudi v Državnem zboru


Avtor: U.S. Datum: 2485 dni nazaj.


Namen avstrijske Koroške, da se slovenščino odpravi kot drugi uradni deželni jezik, so kritizirali poslanci vseh slovenskih parlamentarnih strank. Od pristojnih institucij zato pričakujejo ukrepe, s katerimi bi zaščitili slovensko manjšino v Avstriji, v daljšem članku poroča MMC RTV Slovenija.

Na dogajanje se je uradno odzval tudi predsednik Državnega zbora, Milan Brglez iz SMC. Zapisal je:
"Kot predsednik Državnega zbora in kot državljan Republike Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremljam dogodke, ki se v zadnjih dneh odvijajo na Avstrijskem Koroškem. Pri tem moram opozoriti, da ne gre samo za simbolično vprašanje vpisa jezika v deželno ustavo Koroške, ampak gre tudi za izjemno pomemben praktičen vidik življenja naše narodne skupnosti na Avstrijskem Koroškem. V tem kontekstu želim poudariti tri zadeve. Prvič, neizpodbitno dejstvo je, da je Slovenija de facto in de iure naslednica Avstrijske državne pogodbe, kar pomeni, da je dolžna poskrbeti za udejanjanje 7. člena Avstrijske državne pogodbe. Drugič, Slovenija mora narediti vse, da Republiko Avstrijo opozori, da bi kakršnokoli določanje jezika kot edinega jezika Avstrijske Koroške, bilo v neskladju z Avstrijsko državno pogodbo, pa tudi z mednarodnimi konvencijami in drugimi akti. Tretjič, verjamem, da je in bo še nadalje slovenska politika pri podpori slovenski narodni skupnosti na Avstrijskem Koroškem, prav tako pa tudi pri doslednemu udejanjanju 7. člena Avstrijske državne pogodbe, enotna. Neprimerno bi bilo, da bi se to občutljivo zunanjepolitično vprašanje zlorabljalo za potrebe notranjepolitičnega boja. V tem kontekstu verjamem, da bo Vlada Republike Slovenije naredila vse, da zaščiti interese slovenske narodne skupnosti na Avstrijskem Koroškem, hkrati pa pozivam tudi vse domače deležnike, da se vzdržijo kakršnih koli prehitrih reakcij, ki bi lahko v aktualni situaciji slovenski narodni skupnosti na Avstrijskem Koroškem bolj škodile kot koristile."

27. redna seja Državnega zbora.

27. redna seja Državnega zbora. Foto: Barbara Žejavac / Državni zbor


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo