Osebnost Primorske je letalec Benjamin Ličer


Avtor: U.S. Datum: 2309 dni nazaj.


Radio Koper, Televizija Koper in dnevnik Primorske novice so v sežanskem Kosovelovem domu že trinajstič zapored razglasili osebnost Primorske. To je pilot Benjamin Ličer.

nagrajenec Benjamin Ličer in lanska nagrajenca Vasja Klavora in Igor Komel.

Voditelja Matej Sukič in Karin Sabadin, nagrajenec Benjamin Ličer in lanska nagrajenca Vasja Klavora in Igor Komel. Foto: Alan Radin

Letošnji nagrajenec verjetno več svojega časa preživi v zraku kot na tleh. Tam je svoboden kot ptica. Od tam njegovo ostro oko zazna težave na zemlji in na morju, od tam rešuje življenja. Več kot 300 požarov je odkril, velikokrat je rešil življenja ljudem, velikokrat je slišal besedo hvala.

"Čeprav sem za 40 letno kariero pilota prejel najvišje državno odlikovanje - kipec Civilne zaščite, sem sklenil to humanitarno delo s ponosom opravljati še naprej. Dokler bom sposoben, bom še veliko postoril za usposabljanje novih mladih pilotov, da bodo nekoč nadaljevali poslanstvo. Ponosen sem, da sem pilot. Ponosen sem, da sem pravočasno odkrival požare, onesnaženja na morju, da sem rešil najhujšega sedem ljudi na morju in iz zraka iskal pogrešane osebe. Vesel sem, da to poslanstvo opravljam še naprej. Prijatelja spoznaš, ko misliš, da je vsega konec, a ti nekdo pomaga. Takrat je za rešitelja najlepše darilo, ko ti nekdo reče: hvala, da si me rešil!"

Na slovesni podelitvi je zmagovalec iz rok lanskoletnih prejemnikov nagrade osebnost Primorske Igorja Komela in Vasje Klavore prejel zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Gostitelja zaključne prireditve sta bila novinarka in voditeljica Karin Sabadin in odgovorni urednik slovenskega programa TV Koper Matej Sukič. Za dobro razpoloženje so poskrbeli glasbena skupina Gedore, na odru pa so se jim pridružili tudi solisti Helena Blagne, Štefica Stipančević, Gregor Ravnik, Leon Kozlar Luigi in Iztok Novak Easy.

Na koncu so poslušalci, gledalci in bralci izbirali med 12 osebnostmi ali dvojicami osebnosti, ki so zmagali na glasovanjih v posameznih mesecih. To so Ingrid Celestina in Suzana Todorović, Nadja Velušček in Anja Medved, Benjamin Ličer, Marta Verginella, Doroteja Dobrinja, Želimir Božič, Domen Pregeljc, Aleksander Ipavec Ipo, Žarko Trušnovec, Drago Mislej – Mef, dr. Tadej Slabe in Romeo Volk.

Več kandidatov je bilo tako ali drugače povezanih s Slovenci v Italiji.

Nadja Velušček in Anja Medved, mama in hči, sta posneli dokumentarni film "Vžgano v spominih", v katerem sta predstavili spomine na požige primorskih vasi na obeh straneh meje med drugo svetovno vojno.

Zgodovinarka Marta Verginella je doma iz Trsta. Pomen njenega dela je prepoznala tudi evropska raziskovalna komisija, ki je namenila dva milijona evrov za raziskavo o vlogi in položaju žensk na območju Slovenije in v regiji v prejšnjem stoletju.

Glasbenik Aleksander Ipavec - Ipo prihaja z Opčin nad Trstom. Med kandidate za osebnost Primorske se je uvrstil, ker je to poletje v srčni in ustvarjalni projekt "Muzika z vseh vetrov" zbral pribežnike iz Pakistana.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo