Otroci se bodo na prvo obhajilo lahko pripravili tudi v slovenščini


Avtor: U.S. Datum: 2065 dni nazaj.


Prepoved slovenščine na prvoobhajilskem obredu v špetrski cerkvi je bila neljubi incident, ki se ne bo več ponovil. Vsaj tako upajo starši otrok, ki obiskujejo dvojezično šolo, in kulturno verski list Dom. Slednji je izpod peresa odgovornega urednika, monsinjorja Marina Qualizze objavil novico, da bodo katekizem oziroma nauk v slovenščini z novim šolskim letom poučevali v cerkvi v Gorenjem Barnasu pod »taktirko« župnika Boža Zuanelle. Gorenji Barnas sodi v špetrsko občino, iz katere torej ne bo izrinjen verouk v slovenščini.

Špetrska cerkev. Foto: Primorski dnevnik

Qualizza v uvodniku v Domu pozdravlja katekizem v slovenskem jeziku in izraža upanje, da bo to postala stalnica v Nadiških dolinah, »kjer bi bilo normalno, da bi se vsi duhovniki naučili slovensko.« Monsinjor Qualizza brez dlak na jeziku, kot vedno, glede slovenščine očita cerkveni hierarhiji malomarnost. Dom poziva starše, ki želijo, da se njihovi otroci rojeni v letih 2010 in 2011 pripravijo na prvo obhajilo (v italijanskem in slovenskem jeziku), čim prej vpišejo za katekizem.

Pobudniki katekizma nočejo, da bi se ponovila neverjetna prepoved iz špetrske cerkve, ki je bila posledica več dejavnikov: površnosti, ignorance in očitno tudi slabe vere nekaterih. Površnosti tistih, ki so ocenjevali, da je vprašanje slovenščine postranskega pomena, ignorance tistih, ki sploh ne vedo, da so Slovenci v Benečiji avtohtona skupnost, ter slabe vere, ki je tudi izraz politične ozkoglednosti. Zanimivo, da je videmska nadškofija o špetrskem dogodku izbrala pot molka, kar je naredilo tudi njeno glasilo La Vita cattolica, čeprav je bil nadškof Bruno Mazzocato zelo dobro seznanjen s špetrsko afero. Nanj se je obrnila tudi slovenska senatorka Tatjana Rojc, ki ji Mazzocato ni odgovoril, poskrbel pa je, da problem ni prerasel v politično afero, kar se mu je sicer le delno posrečilo.

Qualizza se je v Domu zahvalil pedagogom dvojezične šole in staršem otrok, »ki so vztrajali in ki se niso ustrašili težav.« Monsinjor upa, da bo njihov trud poplačan.

Primorski dnevnik / SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo