Otvoritev prenovljenih prostorov Študentskega doma Korotan na Dunaju


Avtor: slovenci Datum: 2620 dni nazaj.


Za zaključek leta se je odprla najpomembnejša investicija v infrastrukturo slovenskih zamejcev v letu 2016 - Študentski dom Korotan na Dunaju (Albertgasse 48), ki že več kot 60 let gosti slovenske dijake in študente med njihovim študijem na Dunaju, po prenovi v letu 1996 pa tudi Slovenski kulturni center, ki je osrednja slovanska kulturna inštitucija na Dunaju. Predvsem koroški Slovenci so z Dunajem zelo tesno povezani, saj se jih je tu zelo veliko izobraževalo ter tudi nadaljevalo profesionalno pot.

20161215_190723

Prav zaradi tega je Mohorjeva družba skupaj z patrom Ivanom Tomažičem že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovila študentski dom Korotan. Korotan je bil prepoznan kot ključna točka za slovensko manjšino na Dunaju, ki je seveda center političnega, medijskega in kulturnega dogajanja v Avstriji ter kot tak bil prevzet s strani Republike Slovenije v lastništvo leta 2009. V letu 2016 sta Mohorjeva družba kot pooblaščena upraviteljica Korotana in Korotan GmbH kot lastnik hiše s  pomočjo USZS po 25 letih prenovila vse sobe in kulturni center, kar ponuja sodobnejši, energetsko učinkovitejši in usklajen videz z ostalimi ključnimi točkami slovenske manjšine, ter zagotavljala boljše bivalne pogoje za slovenske študente in hotelske goste. Prenovljeni prostori bodo tudi omogočali okrepitev kulturne dejavnosti, ki je zelo pomembna zaradi izjemnih priložnosti, ki jih nudi lokacija v centru avstrijske in ene pomembnejših evropskih kulturnih prestolnic. Na svečanosti v četrtek, 15.12.2016 zvečer je kot častni govornik zbrane nagovoril tudi minister Gorazd Žmavc in poudaril simbolično zaključitev kroga pomembnih prenov ključnih točk v zamejstvu, ki so se pričele z odprtjem Tržaškega knjižnega središča, nadaljevale pa z prenovo Slovenskega kulturno-informacijskega centra Lipa v Monoštru in  knjigarne Mohorjeve družbe v Celovcu.

20161215_193101


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo